Zavřete obchody o státních svátcích, požadují odboráři

ČTK ČTK
26. 11. 2012 14:00
Ze dvanácti státních svátků by podle odborů mělo být povinně zavřeno o sedmi z nich
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Odbory opět požadují omezení otevírací doby obchodů o svátcích. Oproti snahám z minulých let letos Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO) navrhuje zahrnout do nového zákona kromě maloobchodu i velkoobchod, norma by se tak týkala například i řetězce Makro. V ČR žádný zákon otevírací dobu obchodů nestanovuje.

"Z celkem dvanácti státních svátků by obchody měly mít povinně zavřeno sedm dní. Konkrétně 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince," uvedla mluvčí Odborového svazu Aneta Bednářová.

Na Štědrý den svaz navrhuje omezit otevírací dobu maximálně do 14:00. "Někteří zaměstnavatelé 24. prosince stále nutí své zaměstnance pracovat až do 15:00 hodin. Pokud tak pracovník do firmy dojíždí, nemá prakticky možnost užít si vánoční večer v klidu domova. V zahraničí mohou zaměstnanci oslavit Štědrý den i oba Boží hody odpočinkem, v České republice mají již 26. prosince opět všechna nákupní centra otevřeno," dodala Bednářová.

Odboráři navrhnou zákon

Podle nedávné ankety ČTK velké obchodní řetězce v ČR budou mít letos na Štědrý den otevřeno do 14:00 hodin, například Lidl však pouze do 12:00. Obchody Albert letos zkrátí otevírací dobu na Štědrý den o hodinu, a zavírat tak budou ve 14:00. Pražské outletové centrum Fashion Arena se letos 24. prosince zákazníkům dokonce uzavře.

Nový zákon, který navrhují odboráři, by se netýkal prodejen, jejichž plocha nepřesahuje 200 metrů čtverečních, čerpacích stanic, lékáren, prodejen na letištích a nádražích a ve zdravotnických zařízeních. Úprava otevírací doby by také neplatila ve vyhlášeném stavu nouze, nebezpečí, ohrožení státu nebo válečném stavu.

Zákon prodejní dobu obchodů v Česku během vánočních či státních svátků nereguluje. Odboráři v předchozích letech některé obchodní řetězce kritizovali za to, že jim nevyšly vstříc a na Štědrý den nechaly prodejny otevřené až do pozdních odpoledních hodin.

Obchodníci ale argumentují i zájmem zaměstnanců o lépe placené směny. "Podle našeho názoru by to byla škoda pro naše zákazníky, škoda pro ekonomiku a škoda i pro některé naše zaměstnance, kteří práci v tyto dny vyhledávají. Jsou za ni totiž speciálně ohodnoceni zvláštními bonusy a speciálními motivačními příplatky," uvedla mluvčí supermarketů Billa Gabriela Bechynská.

Připomeňte si, jak vypadá vánoční shon: 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Co říká zákoník práce?

 

Právě se děje

Další zprávy