Zaveďte euro, radí Pobaltí agentura S&P

Ekonomika Ekonomika
6. 3. 2009 10:32
S Českem je agentura spokojená
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zavedení eura by mohlo v pobaltských zemích přispět k vylepšení jejich ratingového hodnocení. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's.

Estonsko, Lotyšsko i Litva se k přijetí měny chystají, nicméně proces by podle agentury měl být o něco rychlejší.

"Je jasné, že pokud by některá z pobaltských zemí byla v měnové unii, měla by vyšší rating. Tento fakt by totiž eliminoval krizi platební bilance," řekl agentuře Reuters analytik S&P Frank Gill. Urychlení procesu začleňování do eurozóny by tak podle něj mělo pozitivní dopady.

Ze všech nových členů EU doléhá současná finanční krize nejvíce právě na země v Pobaltí. Plánu na rychlejší přijetí eura se tyto státy vzdaly ještě loni, všechny tři země jsou už ale v režimu směnných kurzů ERM-2. To je nutný předstupeň pro zavedení měny.

Vyčkat s plánovaným vstupem do eurozóny je donutila příliš vysoká inflace a většina ekonomů předpokládá, že pobaltské země by mohly do eurozóny vstoupit kolem roku 2013.

Česko krizi odolává díky měně

S ratingem Česka je S&P zatím spokojená. Hodnotí ho jako zemi se stabilním výhledem a nižší mírou rizika. Odvolává se přitom na oslabující korunu, díky níž stoupá konkurenceschopnost Česka.

"Zahraniční dluh České republiky není navázaný na domácnosti. A firemní zahraniční dluh tvoří jen osm procent z celkových půjček," uvedl Gill během telefonní konference. "Oslabující koruna proto teď ekonomice pomáhá zvyšovat schopnost konkurovat," dodal.

Agentura zároveň připustila, že snaha Česka a Polska odlišit se od ekonomicky slabších sousedů je oprávněná.

 

Právě se děje

Další zprávy