Žaloba: Úřady porušily zákon a nechaly miliardáře těžit

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 7. 2011 13:00
Greenpeace a sdružení Kořeny podaly žalobu na báňský úřad
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ekologičtí aktivisté se brání proti tomu, aby mohla společnost Czech Coal dalších čtyřicet let těžit v severočeském lomu Vršany.

Správní žalobu proti rozhodnutí Českého báňského úřadu podalo litvínovské občanské sdružení Kořeny s odbornou pomocí Greenpeace.

Český báňský úřad (ČBÚ) podle nich neoprávněně posvětil hornickou činnost ve velkolomu Vršany, kterou provozuje Vršanská uhelná. Ta je součástí skupiny Czech Coal.

Na základě rozhodnutí ČBÚ získala Czech Coal, jejímž hlavním akcionářem je podnikatel Petr Tykač, povolení ve velkolomu těžit až do roku 2052.

Chyběla potřebná povolení

Greenpeace a Kořeny však protestují. Tím, že ČBÚ dal Czech Coal volnou ruku k těžbě, v mnoha případech porušil zákon.

Úřad stavbu podle aktivistů povolil, aniž by dostal například rozhodnutí o udělení výjimky v rámci ochrany některých rostlin a živočichů nebo o přeložení silnice, která má těžbě ustoupit.

Dále upozorňují na to, že chybí povinné posouzení vlivů na okolní krajinu. Ministerstvo životního prostředí jej totiž vydalo pouze do roku 2032, tedy na polovinu doby těžby.

"Stát v ochraně veřejného zájmu ve věci Vršan fatálně selhal," zdůrazňuje Jan Rovenský z Greenpeace. Státní úředníci si podle něj neopatřili ani povolení a posudky, které normální smrtelník potřebuje i ke stavbě rodinného domu.

Uhlí by mělo jít hlavně do tepláren

Kromě toho aktivisté prosazují přijetí zákona, podle něhož by bylo povinné dodávat vytěžené uhlí přednostně tuzemským teplárnám.

Ty podle nich dokáží využít uhlí s až trojnásobně vyšší účinností než kondenzační elektrárny ČEZu.

Teplárny by pak získaly dostatek paliva, čímž by přestala být aktuální diskuse o prolomení těžebních limitů na Litvínovsku, které by si vyžádalo zbourání obcí Horní Jiřetín a Černice.

Pokud by se zákon podařilo prosadit, platila by povinnost obchodovat s teplárnami i pro Czech Coal, lokalita Vršany totiž disponuje zásobami s nejdelší životností v Česku.

Czech Coal se však brání tím, že se ke spolupráci s teplárnami chystá již nyní.

Podle informace ve firemních Důlních novinách nabízí teplárnám pro období 2013 až 2022 prodej směsi složené z uhlí vytěženého v lokalitách ČSA a Vršany.

"Czech Coal již o této nabídce jedná se svými obchodními partnery. Zároveň požádala Teplárenské sdružení o zprostředkování této nabídky dalším teplárnám," uvádí Czech Coal v tiskové zprávě.

Komu skupina prodává uhlí nyní, odmítla ředitelka pro regionální politiku Czech Coal Liběna Novotná komentovat a odkázala redakci na webové stránky společnosti.

V případě, že Kořeny a Greenpeace s žalobou uspějí, bude muset báňský úřad o celé věci rozhodovat znovu.

 

Právě se děje

Další zprávy