Na západě Čech těží méně uhlí a uhlobaronům klesá zisk

Ekonomika Ekonomika
24. 5. 2011 10:05
Podmínky k těžbě uhlí se zhoršují
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Sokolov - O dalších 200 000 tun klesla loni těžba uhlí v Sokolovské uhelné (SU). Byla na úrovni 8,4 milionu tun. Těžba klesá už třetím rokem, když předtím se řadu let pohyboval její roční objem kolem deseti milionů tun.

Také v důsledku toho klesl loni společnosti čistý zisk o 345 milionů korun na přibližně 1,58 miliardy korun. Kromě toho loňský výsledek ovlivnilo snížení tržeb za elektrickou energii kvůli poklesům její ceny, zhoršující se podmínky pro těžbu uhlí i likvidace sesuvu zeminy v lomu Jiří. Celkové tržby klesly o 994 milionů korun na zhruba 8,38 miliardy korun.

SU výsledky zveřejnila ve výroční zprávě.

Celková těžba hnědého uhlí v roce 2010 byla v Česku loni asi 44 milionu tun, v porovnání s rokem 2009 klesla o dvě procenta. Nejvíce vytěžily Severočeské doly (21,8 milionu tun), druhý největší objem vykázala Czech Coal Group (13,5 milionu tun) a SU je třetí. Počet zaměstnanců v tomto odvětví meziročně klesl o 541 lidí.

Velkou část uhlí společnost spotřebuje na výrobu elektřiny a tepla

Na tržbách společnosti se ze tří čtvrtin podílel prodej energií za zhruba 5,2 miliardy korun. I tam ale došlo k meziročnímu snížení přibližně o 600 milionů korun. Tržby za pevná paliva včetně přepravného byly loni 2,7 miliardy korun, což je přibližně o tři sta milionů méně. SU zpracovala podstatnou část vytěženého uhlí ve zpracovatelské části firmy na elektřinu nebo teplo.

V roce 2010 investovala SU asi 800 milionů korun, stejně jako v předchozím roce. Významnou investicí byla mimo jiné modernizace a zvýšení kapacity výroby multiprachu. Po ukončení výroby briket bude tato technologie produkovat kolem 300 000 tun sušeného hnědouhelného prachu ročně.

V současnosti pracuje v Sokolovské uhelné přes 4400 zaměstnanců, vloni se jejich počet snížil o 143 lidí. Průměrný výdělek ve společnosti byl loni po vyplacení mimořádných prémií 30 062 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy