Zahraniční obchod předčil očekávání

Red Eko
4. 8. 2008 9:35
Skončil v červnu s přebytkem 13,9 miliardy Kč

Praha - Výsledek zahraničního obchodu v souhrnu předčil očekávání o zhruba 4 miliardy korun. Jeho bilance v červnu dosáhla 13,9 mld korun. Mediánový odhad trhu byl mezi 9 až 10 miliardami. Podle předběžných údajů vzrostl v červnu meziročně v běžných cenách vývoz o 1,7 procenta, zatímco dovoz klesl o jedno procento.

Za první polovinu roku dosáhl přebytek obchodní bilance přes 64 mld korun, což je o asi sedm miliard lepší výsledek, než v minulém roce.

Obchodní bilance skončila přebytkem 13,9 miliardy korun, což je přitom číslo o 5,8 miliardy vyšší než za stejné období vloni a druhé nejvyšší aktivum od počátku letošního roku

Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Příznivý vliv na saldo měl růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 5,8 mld. korun, negativně působil vzestup pasiva v obchodě s minerálními palivy o 3,4 miliardy.

Vynikající výsledky nadále vykazují exportéři ze zpracovatelského průmyslu. Novým tahounem se jak ve statistikách průmyslu, tak zahraničního obchodu stává elektrotechnický průmysl - největší nárůst vývozu zaznamenala obchod s telekomunikační technikou (+2,4 mld.), výrazněji své saldo zvýšil obchod s IT (+0,8 mld.).

"Nicméně většina vysvětlení leží na straně dovozů, které klesly meziročně o jedno procento. Vliv silné koruny na export by měl být více patrný ve druhé polovině roku," říká Michal Brožka z Raiffeisenbank.

V důsledku posílení koruny vůči euru a zejména k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura (vývoz o 19,4 a dovoz o 16,2 pct.) a na dolary (vývoz o 38,4 a dovoz o 34,6 pct.) než v korunách.

Dovoz minerálních paliv vzrostl o 31 procent, tedy 5,1 mld. korun, a to hlavně v důsledku vyššího dovozu zemního plynu a ropy.

Za posledních dvanáct měsíců se v porovnání s předchozím obdobím zvýšil vývoz o 9,3 a dovoz o 8,3 procenta.

"Výsledky zahraničního obchodu zatím nevykazují výraznější dopady silnější koruny a ekonomického zpomalení západní Evropy." dodává Petr Sklenář, hlavní ekonom společnosti Atlantik FT. "Vliv silné koruny je pravděpodobně zatím tlumen kurzovým zajištěním (hedging) a projeví  tedy asi se zpožděním až v druhé polovině roku. Na druhou stranu českým vývozců se stále daří pronikat i na východní trhy - vývozy do Ruské federace si drží vysokou dynamiku."

 

Právě se děje

Další zprávy