Češi méně dovážejí, za hranice míří zboží stejně

Red eko
4. 7. 2008 10:05
Import v květnu meziročně poklesl o dvě procenta

Praha - Více než devět miliard korun. Takový je rozdíl mezi českým exportem a dovozem zboží do země za letošní květen.

Údaje zveřejnil dnes Český statistický úřad.

"Dnešních 9,2 miliardy je výborným výsledkem. Za prvních pět měsíců máme meziročně vyšší přebytek o 1,4 miliardy než loni," řáká Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Podle předběžných údajů zůstal vývoz na stejné úrovni jako před rokem, zatímco import se meziročně o dvě procenta snížil. Českému vývozu pomohly hlavně stroje a auta, jejichž vývoz se zvedl o více než šest miliard. Negativně naopak působila minerální paliva, účet za ně stoupl o čtyři miliardy.

"Výsledky zahraničního obchodu zatím vykazují výraznější dopady silnější koruny a ekonomického zpomalení západní Evropy," říká Petr Sklenář, hlavní ekonom Atlantik FT.

Vliv silné koruny je podle něj zatím tlumen kurzovým zajištěním a projeví se tedy asi se zpožděním až v druhé polovině roku. Na druhou stranu českým vývozců se stále daří pronikat i na východní trhy a například vývozy do Ruské federace i v letošním roce rostou tempem 30 až 35 procent.

"Obrat zahraničního obchodu ve výši 401,1 miliard korun byl v letošním roce nejnižší. Květen 2008 měl o jeden pracovní den méně než stejný měsíc předchozího roku. V důsledku posílení koruny vůči euru a zejména k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura (vývoz o 12,5  a dovoz o 10,3 procent) a na dolary (vývoz o 29,6 a dovoz o 27,1 procent) než v korunách," píší statistici.

Dosavadní vývoj obchodu vypadá pak podle ČSÚ následovně: V lednu až květnu vzrostl vývoz o 5,9 pct. a dovoz o 6,1 pct. Přebytek obchodní bilance 50,5 miliardy korun byl meziročně o 1,4 miliardy vyšší.

"Nové zakázky ze zahraničí letos tři měsíce klesaly, jen jeden měsíc vzrostly. S recesí flirtují v Evropě Dánsko, Irsko, část Pobaltí a Itálie," říká Michl.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy