Zahraniční obchod má v lednu přebytek 12,2 miliardy

Red Eko
6. 3. 2008 9:35
Meziročně se zvýšil o 2,4 miliardy korun
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Zahraniční obchod skončil v lednu s přebytkem ve výši 12,2 miliardy korun. Meziročně je to o 2,4 miliardy korun více.

Ve čtvrtek výsledky oznámil Český statistický úřad.

"První měsíc v roce bývá pro obchodní bilanci ČR příznivý. Výsledek je blízko odhadů a jeho zveřejnění by nemělo mít na vývoj české koruny vliv," uvedl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank. Lednová bilance je nepřetržitě kladná od roku 2004.

O lepší výsledek se postaral hlavně růst přebytku v obchodě s dopravními prostředky a stroji (o 4,9 miliardy korun) a také polotovary a materiály (o miliardu korun).

Výsledek bilance naopak ohrožovalo zvětšení schodku v obchodě s minerálními palivy o tři miliardy korun.

Zahraniční obchod rostl rychleji v eurech a dolarech

Vývoz se meziročně v běžných cenách zvýšil o 11 procent a dovoz o 10,3 procenta.

Díky posílení koruny vůči euru a také dolaru rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu pravě na evropskou a americkou měnu.

Přebytek meziročně stoupl v obchodech České republiky s Německem (o 2,2 miliardy korun), dále pak například s Francií (1,6 miliardy korun), ale také Slovenskem (1,1 miliardy korun).

Schodek se naopak prohloubil u obchodu s Čínou (o 4,2 miliardy korun), USA (o 0,7 miliardy korun) a nebo Ruskem (0,2 miliardy korun).

Za uplynulých 12 měsíců se zvýšil vývoz o 14,9 procenta a dovoz o 12,9 procenta.

Obchodní bilance dosáhla 87,4 miliard korun, o 49 miliard více než v předchozích 12 měsících.

"V tomto roce očekáváme pokles přebytku obchodní bilance z 85 miliardy korun za rok 2007 na 45 miliardy v roce 2008. Přispěje k tomu i příliš silná koruna," doplnil Brožka.

 

Právě se děje

Další zprávy