Z miliardového tendru Lesů ČR má zatím nejvíce smluv Progles

ČTK ČTK
21. 10. 2013 15:31
Z 31 soutěžených jednotek uzavřel státní podnik smlouvy na šestnácti.
Lesy České republiky
Lesy České republiky | Foto: Zuzana Hronová

Hradec Králové - Nejvíce smluv z miliardového tendru 2014+ státního podniku Lesy České republiky  na lesní práce a prodej dřeva zatím získala lesnická společnost Progles. Z 31 soutěžených jednotek Lesy ČR uzavřely smlouvy na šestnácti a čtyři z nich získala Progles. Zbylých 12 uzavřených jednotek si vždy po dvou rozdělilo šest firem. Vyplývá to z informací na webu veřejných zakázek. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Po dvou jednotkách zatím mají firmy Petra, Kloboucká lesní, Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, Stora Enso Wood Products Ždírec, Triumfa Energo a Uniles. V posledním pětiletém tendru 2013+ získala nejvíce jednotek také firma Progles, a to čtyři. Za Progles získaly po třech jednotkách firmy Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, Solitera a Kloboucká lesní. Další tři firmy získaly dvě jednotky a 11 firem po jedné.

Vítězné firmy budou na jednotkách, které představují asi pětinu lesů státního podniku, hospodařit v letech 2014 až 2018. Celá zakázka má předpokládanou hodnotu pěstebních a těžebních prací 2,84 miliardy korun bez DPH. Zatím uzavřených 16 smluv má souhrnnou hodnotu 1,47 miliard korun.

Pětiletý tendr 2014+ navazuje na loňský tendr 2013+ a na tendr 2012+, odkdy u Lesů ČR funguje takzvaný senátní cyklus, při němž se každý rok soutěží pětina území. Rozhodujícím kritériem je nabízená cena. Vítězové tendrů zajišťují pěstební práce, těžbu a prodej dřeva.

Soutěže z tendru 2014+ na všech 31 územních jednotkách by Lesy ČR měly vyhodnotit a smluvně uzavřít do konce letošního roku tak, aby vítězné firmy mohly od ledna začít v lesích pracovat. Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík v pondělí řekl, že podnik k nynějšímu tendru hodlá tento týden vydat podrobnější komentář. Lesy ČR tendr zahájily letos na konci března, v polovině srpna podnik oznámil, že do tendrů podalo 29 firem celkem 232 nabídek.

 

Právě se děje

Další zprávy