Novým ředitelem státních Lesů ČR chce být 18 lidí

ČTK ČTK
18. 10. 2013 14:38
Pohovory s uchazeči před výběrovou komisí mají začít 11. listopadu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Zuzana Hronová

Praha - Do výběrového řízení na generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky se přihlásilo 18 osob. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství. Pohovory s uchazeči před výběrovou komisí se uskuteční v týdnu od 11. do 15. listopadu.

Konečné rozhodnutí ministra lze očekávat začátkem prosince. Podnik, kterému patří polovina lesů v zemi, je od loňského prosince bez šéfa. Z pověření jej řídí ekonomický ředitel Michal Gaube.

Nejvhodnějšího kandidáta na nového generálního ředitele státní lesnické firmy má vybírat sedmičlenná komise. Jejím předsedou je vrchní ředitel kabinetu ministra zemědělství Miroslava Tomana František Mach. Zda bude začátkem prosince v čele ministerstva ještě Toman, či nový ministr již vzešlý z parlamentních voleb, není v tuto chvíli jasné.

Uchazeči vedle životopisu a dalších dokladů měli s přihláškou podat i koncepci rozvoje podniku. Při zpracování materiálu měli vycházet z platné Koncepce ministerstva zemědělství k hospodářské politice Lesů ČR.

Co se ziskem?

Ve své koncepci měli uvést i předpokládaný odhad zisku podniku v příštích letech a návrh na jeho rozdělení. Také měli navrhnout strukturu řízení podniku a odborné požadavky na pozice ředitelů jednotlivých úseků podniku. Ministerstvo si vyhradilo právo tendr zrušit kdykoliv v jeho průběhu.

"Nový generální ředitel Lesů ČR bude mít za úkol zajistit personální stabilitu vyššího managementu založenou na odbornosti a kladný hospodářský výsledek v podobné výši, jaké podnik dosáhl v minulých letech. Jeho důležitým úkolem bude také zajistit další rozvoj Lesů ČR," uvedl již dříve Toman.

Druhý pokus

Poslední generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora rezignoval ke konci listopadu 2012. Důvody odstoupení neuvedl, podle některých médií tak učinil na nátlak Tomanova předchůdce Petra Bendla (ODS). Bendl pak vypsal tendr na nového ředitele, ale v březnu jej zrušil.

Žádný kandidát prý nevyhověl jeho podmínkám ani požadavkům tehdejšího premiéra Petra Nečase. Členkou komise byla mimo jiné tehdejší šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová, která je stíhána pro podezření z korupce a zneužívání Vojenského zpravodajství.

Loni Lesy ČR zvedly hrubý zisk o 203 milionů na dosud nejvyšších 5,48 miliardy korun. Za prvních sedm měsíců letošního roku podnik vykázal hrubý zisk 3,34 miliardy korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy