Z CzechInvestu jde celé vedení, zaměstnanci s ním

dkl
3. 4. 2007 11:45
Zaměstnancům agentury se nelíbí výměna šéfa
Odvolaný šéf CzechInvestu Tomáš Hruda
Odvolaný šéf CzechInvestu Tomáš Hruda | Foto: CzechInvest

Praha - Po odvolání svého šéfa Tomáše Hrudy je CzechInvest personálně nalomený.

Výpověď podalo všech deset členů vedení a další se přidávají. Smlouvu rozvázala například i ředitelka externí komunikace CzechInvestu Alžběta Honsová, která Aktuálně.cz informace potvrdila.

Zaměstnacům vládní agentury se nelíbí způsob, jakým ministr Martin Říman šéfa vládní agentury odvolal. Nesouhlasí s tím, že by CzechInvest porušoval zákon, jak uvedl ministr.

Výpověď zvažuje 80 procent lidí

Zaměstnanci vydali tiskové prohlášení, ve kterém hrozí odchodem 246 z celkových 313 zaměstnanců CzechInvestu.

"My, vedení a zaměstnanci agentury CzechInvest, jsme hluboce znepokojeni odvoláním generálního ředitele Tomáše Hrudy a okolnostmi, za kterých proběhlo. Současně nesouhlasíme s důvody, kterými bylo toto rozhodnutí vysvětleno v médiích a na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Tato obvinění jsou nepravdivá, což lze snadno doložit," vyjádřili se  zaměstnanci.

Ze Hrudu se postavil i dřívější šéf CzechInvestu z let 2004 a 2005. "Výměnu generálního ředitele považuji za zpolitizování agentury a to za účelem zavedení netransparentních procesů při rozdělování prostředků státního rozpočtu a evropských fondů určených na podporu podnikání a investic,"  napsal médiím Radomil Novák

Ministerstvo zatím nehodlá problém nijak řešit. Ministr Říman se neobává, že by skutečně mohl být narušen chod strategické společnosti.

"Nepředpokládám, že dá výpověď 250 zaměstnanců. Něco jiného je se podepsat na nějakou emotivní podpisovou listinu a něco jiného je požádat o rozvázání pracovního poměru," řekl Říman ČTK. "Nicméně ten, kdo uvažuje způsobem, že CzechInvest je jejich vlastní podnik a oni rozhodují o tom, kdo ho bude řídit a kam ho bude vést, tak takovým lidem bych doporučil, aby na rozvázání pracovního poměru přistoupili."

Říman úřadoval

Tiskový mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský uvedl, že důvodem pro odvolání byly závažné systémové a organizační nedostatky zjištěné ministerskou kontrolou.

Za výměnou šéfa CzechInvestu by mohlo být ale i něco jiného.

"Jde jen o zástupný problém, aby jej mohl ministr vyměnit. Žádné trestní oznámení na Hrudu se podávat nebude," uvedl pro deník Aktuálně.cz zdroj z ministerstva.

"Je to součást snahy povyměňovat klíčové lidi na ministerstvu a jemu blízkých agenturách," doplnil.

Sám Tomáš Hruda se všem nařčením brání a tvrdí, že za svojí prací v CzechInvestu si stojí.

"Samozřejmě respektuji právo ministra vybrat si pro spolupráci lidi, kterým důvěřuje. Nemohu ale souhlasit s takto nekorektním odůvodněním, které navíc znevažuje výsledky práce všech zaměstnanců agentury," říká.

Místo Tomáše Hrudy nastoupil do vedení agentury Roman Čermák, který dosud vedl ekonomický úsek na Magistrátu města Brna.

Krátká kontrola, už výsledky

Ministerstvo zahájilo kontrolu agentury na podporu podnikání a investic teprve v minulý týden, přesto už měla přijít na nesrovnalosti při zadávání veřejných zakázek.

K nedostatkům patří podle ředitele sekce strukturálních fondů ministerstva Miroslava Elfmarka zakázka na propagaci úspěchu Operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP) v médiích, která byla rozdělena na pět menších částí.

"Díky tomu mohla agentura oslovit pouze tři firmy, aniž by musela vypsat transparentní výběrové řízení," uvedl Elfmark.
 
Bývalý šéf ale tvrdí, že postupoval na základě doporučení nezávislé mediální agentury a že kampaň navíc schválila ministerská pracovní skupina Publicita.

"Vzhledem k tomu, že neexistuje jedno vydavatelství, které dokáže pokrýt kompletní spektrum cílových skupin, neporušili jsme žádným způsobem tržní prostředí," uvádí Hruda.

Hrudu odvolal ministr obchodu a průmyslu Martin Říman
Hrudu odvolal ministr obchodu a průmyslu Martin Říman | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Moc lidí

Další problém kontroloři vidí v tom, že CzechInvest bez souhlasu ministerstva zvýšil počet svých pracovníků na dvojnásobek.

"Jedná se evidentně o nepravdivou informaci," kontruje Tomáš Hruda.

"Příslušné orgány ministerstva byly o skutečném počtu pracovníků agentury pravidelně informovány, zvyšování počtu zaměstnanců se navíc musí vždy dít se souhlasem řídícího orgánu - tedy ministerstva," tvrdí.

Vyšší stav zaměstnanců bylo třeba zajistit proto, že ministerstvo na CzechInvest převedlo implementaci prostředků ze strukturálních fondů EU, podotýká.

Hruda působil v čele CzechInvestu od listopadu 2005. Vystudoval ekonomii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a do CzechInvestu přišel jako projektový manažer v roce 2000.

Hruda poté vedl například tým, který měl na starost projekt kolínské automobilky TPCA. Později se stal ředitelem odboru investičních projektů a od ledna 2005 byl ředitelem zastoupení v Japonsku, kde se zabýval podporou přílivu japonských investic do České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy