Japonští investoři dál útočí na Česko

Tomáš Fránek
30. 10. 2006 0:00
Brno/Louny - Japonská společnost Aisan Bitron postaví v Lounech novou továrnu na výrobu autočerpadel. Uvnitř: JAPONSKÉ INVESTICE

Nově oznámená investice společnosti Aisan, která už v Česku utratila za výstavbu dvou závodů přes miliardu korun, je dalším potvrzením trendu, který trvá už tři roky. Česko je pro japonské investory zemí zaslíbenou.

V Česku tak nyní působí 180 japonských firem, které v tuzemsku zaměstnávají přes třicet dva tisíc lidí. "Tato čísla jsou přitom trojnásobkem stavu před třemi lety," uvedl japonský velvyslanec v Česku Hideaki Kumazawa.

Přijdou další

Jenom za posledních pár měsíců japonské firmy otevřely nebo zahájily stavbu několika závodů v Česku. V říjnu tak v Brně začala výrobu společnost Daido Metal, v Krupce zahájila stavbu svého rozlehlého skladovacího areálu, ze které bude dodávat díly do celé Evropy, automobilka Toyota.

A kontrolu nad českobudějovickou automobilovou firmou BBH Štítkárna získala japonská společnost Tsuchiya, která dosud v Česku nepůsobila.

Infobox

Největší japonské investice v Česku:

  • Daikin Industries - Přední japonský výrobce klimatizací vybudoval továrny v Brně a Plzni celkem za 245 milionů USD (asi 5,4 miliardy korun).
  • Denso - V roce 2003 spustila společnost v liberecké průmyslové zóně výrobu klimatizačních jednotek pro automobily. Investice dosáhla výše 255 milionů USD (5,6 miliardy korun).
  • Futaba - Továrnu na svařované a lisované díly karoserií a podvozků otevřela firma v červnu 2005 v Havlíčkově Brodě. Výstavba stála přes dvě miliardy korun (91 milionů USD).
  • Hitachi - České pobočce firmy byl dnes schválen prodej pozemků v průmyslové zóně Triangle na Lounsku ke stavbě továrny na montáž televizorů za 2,5 miliardy korun.
  • IPS Alpha - V květnu 2006 firma potvrdila záměr vybudovat v zóně Triangle závod na výrobu LCD displejů. Japonci do stavby investují přes 2,6 miliardy korun.
  • Kayaba - V roce 2004 se společnost rozhodla vložit až 635 milionů korun (téměř 29 milionů USD) do továrny na výrobu automobilových tlumičů v pardubické průmyslové zóně.
  • Koyo Seiko - V červenci 2005 spustila firma v Plzni výrobu elektrických posilovačů řízení. Investice do výstavby a vybavení závodu přesáhla 630 milionů korun (28,7 milionu USD).
  • Matsushita - Jako jeden z prvních větších investorů přišla do ČR v roce 1996. V Plzni vybudovala závod na výrobu televizorů značky Panasonic. O tři roky později otevřela továrnu na výrobu plochých, jisticích a průmyslových relé pro telekomunikační a měřicí přístroje v Plané na Tachovsku. V roce 2002 rozběhla výrobu mobilních telefonů a autorádií v Pardubicích.
  • Showa Aluminium Corporation - V letech 1998 až 1999 firma nedaleko Kladna postavila továrnu na výrobu automobilových komponentů za 28 milionů USD (zhruba 615 milionů korun).
  • TPCA - Společný projekt firem Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën je největší japonskou investicí v zemi. Investice TPCA v Česku dosáhla 1,3 miliardy eur (asi 40 miliard korun), z toho zhruba polovinu představoval vývoj nového vozu.

A na dohled jsou i další japonští investoři. "O investici v některém z jihomoravských průmyslových parků uvažuje několik japonských firem," potvrdil jihomoravský hejtman Stanislav Juránek.

Aisan, který dodává své výrobky jak do kolínské automobilky TPCA, tak do společností Fiat, Renault, Nedcar, Daimler Chrysler, VAZ, Rover nebo Nissan, chce začít výstavbu nové haly v příštím roce, v nepřetržitém provozu plánuje zaměstnat téměř pět set zaměstnanců.

Právě v Lounech, kde nyní firma Aisan oznámila výstavbu nové haly, japonští investoři pomáhají výrazně snižovat vysokou nezaměstnanost.

Letos v lounské zóně zahájila výrobu společnost Ishimitsu Manufacturing Czech, dceřiná firma japonského výrobce komponentů pro palivový systém automobilů. V zóně ale působí i další japonské společnosti Takada, Nachi a Fujikoki.

Asijská vlna

Nezaměstnanost se tak na Lounsku, kam přišli kromě japonských firem i investoři z Velké Británie nebo Německa, mírně snižuje, nyní je tam bez práce jedenáct a půl procenta lidí. A to je nejméně lidí bez práce od  roku 1999.

Další uchazeči o práci najdou podle ředitele lounského úřadu práce Petra Záhoříka uplatnění u japonských výrobců LCD displejů a barevných televizorů, kteří postaví závody v průmyslové zóně Triangle nedaleko Žatce.

Společnosti IPS Alpha a firma Hitachi zaměstnají ve svých závodech v zóně celkem až 4000 lidí, zahájit výrobu chtějí už v příštím roce.

Ústecký hejtman Jiří Šulc označil projekt Hitachi a IPS Alpha za nejdůležitější investici za dobu existence Ústeckého kraje.

Japonsko je druhé za Německem ve výši investic do výroby, výzkumu a vývoje. A mezi devíti historicky největšími investičními projekty, co se týká počtu zaměstnanců, jsou tři z Japonska.

Kromě japonských firem roste zájem o investice v Česku také z dalších asijských zemí. Společnosti z Koreje tak láká příchod automobilky Hyundai do Nošovic.

Podle René Samka z agentury CzechInvest v poslední době také roste podíl přímých zahraničních investic z rozvojových zemí, jako je Tchaj-wan, Čína či Indie.

CzechInvest již například zprostředkoval 13 investičních projektů z Tchaj-wanu s celkovou výší investice přes šest miliard korun.

"Další expandující zemí je Indie. Za ovládnutí zahraničních firem indické firmy jen za letošek utratily sedm miliard dolarů. Kromě ocelářského giganta Mittal Steel je nejnovějším příkladem koupě Avia Letňany indickou společností Ashok Leyland," uvedl Samek.

V České republice se odhady čínských investic v letošním roce pohybují okolo 260 milionů korun. Je mezi nimi například čínský výrobce televizorů Changhong, který staví závod v Nymburce, nebo potravinářská firma Shanghai Maling, jež letos zahájila výrobu na Ústecku.

 

Právě se děje

Další zprávy