Výzkum: Salmonela je třikrát častější u kuřat z dovozu

ČTK ČTK
14. 9. 2010 12:25
Důvod? Česká kuřata jsou při zpracování chlazená vzduchem, polská vodou
Jsou zdravá, utracení jim nehrozí. Čekají je jatka.
Jsou zdravá, utracení jim nehrozí. Čekají je jatka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nebezpečné bakterie salmonely se vyskytují až třikrát častěji v kuřecím mase z dovozu než v kuřatech z domácí produkce. Vyplynulo to z testu Vysoké školy chemicko-technologické, jehož výsledky dnes prezentovala na tiskové konferenci Agrární komora.

Zatímco u vzorků, které pocházely z dovozu, prokázaly zkoušky přítomnost patogenu ve 46 procentech případů, u vzorků označených původem ČR dosáhl jeho výskyt 14 procent. Podle komory by proto měl stát zintenzivnit kontroly zejména dováženého masa a čeští zákazníci by měli spíše preferovat kuřata od domácích producentů.

Kontrole provedené v červenci tohoto roku bylo podrobeno celkem 34 vzorků kuřecího masa, z nichž 13 bylo z dovozu. Dovážené kuřecí pocházelo především z Polska (10 vzorků), dva výrobky byly dovezeny z Brazílie, jeden z Francie.

Existuje prý však podezření, že z dovozu pocházela také surovina pro výrobu některých produktů označených tuzemským původem.

České kuřecí je "čistší"

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby i přítomných zástupců tuzemských drůbežářských firem na unijním trhu existují rozdílné požadavky na úroveň a průběh zpracování kuřat.

Zatímco v České republice musí všichni drůbežáři při jejich chlazení používat vzduch, například Polsko má výjimku a může kuřata chladit vodou. Riziko výskytu patogenů v mase chlazeném vodou je přitom vyšší než u vzduchem chlazené drůbeže. Chlazení vzduchem je navíc pro výrobce nákladnější.

"Rozdíl v chlazení jatečně opracovaných kuřat vodou a vzduchem způsobuje v nákladech rozdíl ve výši jedné až dvou korun na kilogram v neprospěch chlazení vzduchem," uvedl Veleba.

 

Právě se děje

Další zprávy