Výroba dává lidem práci nejrychleji za tři a půl roku

Karel Toman
1. 11. 2010 9:44
Páteř české ekonomiky - výrobní sektor - je nadprůměrně optimistický, tvrdí průzkum
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Páteř české ekonomiky - výrobní sektor - je nadprůměrně optimistický. Vyplývá to z pravidelného šetření Indexu nákupních manažerů známého pod zkratkou PMI, který v Česku pořádá banka HSBC.

Nálada mezi manažery svědčí podle banky o silné poptávce, a to se začíná projevovat i na pracovních místech. Zaměstnanost v sektoru rostla v říjnu nejrychlejším tempem za tři a půl roku.

"Zaměstnanost vystoupala zpátky na úroveň těsně před krizí," komentoval výsledky měsíčního průzkumu Murat Ulgen, hlavní ekonom HSBC pro střední & východní Evropu a subsaharskou Afriku.

Pokles přišel z eurozóny a od silné koruny

Objem nových zakázek výrobního sektoru rostl v říjnu už patnáctý měsíc v řadě. V říjnu sice PMI pro Českou republiku poprvé za tři měsíce klesl na hodnotu 57,2 bodu, tedy na nejnižší hodnotu od července.

Pořád je ale vysoko nad dlouhodobým průměrem ve výši 52,5 bodu. Hodnoty nad 50,0 přitom poukazují na všeobecný růst.

Čerstvý pokles indexu a tím i růstu sektoru způsobilo podle banky zpomalení na klíčových exportních trzích v eurozóně a nedávné posílení koruny. Nové exportní zakázky tak rostly prozatím nejpomalejším tempem za rok 2010, což přispělo k oslabení růstu celkového objemu nových zakázek na nejnižší úroveň za osm měsíců.

Ačkoli byl však nárůst nejpomalejší od května, tempo růstu zůstalo silné v porovnání s dlouhodobým průměrem průzkumu.

"Celkový obraz zůstává optimistický, zdravá poptávka se promítá do stoupajících zásob nakoupeného zboží, jakož i do delších dodacích časů u dodavatelů,"  řekl ekonom HSBC Ulgen.

Rozpracovanost zakázek podle výzkumu nadále stoupala, což svědčí o silné stávající poptávce. Výkonnost dodavatelů se v říjnu nadále zhoršovala, což opět svědčí o síle tržních podmínek ve výrobním sektoru.

Výroba si snižuje marže

Růst cen vstupů zrychlil na nejvyšší úroveň za poslední tři měsíce a bylo podstatně ostřejší než dlouhodobý průměr průzkumu. Během měsíce se tento trend projevil u řady vstupů, stoupla cena kovů, dřeva, umělých hmot, textilu, potravin a elektronických součástek.

V říjnu výrobci zvýšili ceny svých výstupů popáté za šest měsíců. Tempo nárůstu ovšem zůstalo slabé, neboť se do něj zčásti promítl vliv silné koruny na ceny exportního zboží.

"Ceny vstupů i výstupů nadále rostly, což by mohlo vést k inflačním tlakům. Tempo růstu cen výstupů bylo ovšem mnohem pomalejší než tempo nárůstu cen vstupů, což by mohlo svědčit o snižování marží ve výrobním sektoru" prohlásil Ulgen.

Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je založen na údajích získaných z měsíčních dotazníků od nákupních manažerů zhruba 250 průmyslových podniků. Panel je rozvrstven zeměpisně a podle Mezinárodní standardní průmyslové klasifikace (ISIC) na základě regionálního a odvětvového příspěvku české průmyslové výrobě.

 

Právě se děje

Další zprávy