Giganti posouvají laťku zisků k rekordu

dkl, ČTK
22. 2. 2007 16:40
Praha - Energetici z ČEZ si mohou blahopřát. Loni vydělali na elektřině opět rekordní částku. Nejvíc v historii vydělala i Škoda a česká Telefónica O2.

Největší společnost v Česku tak bezpečně zůstává i nejziskovějším subjektem. Zatímco ještě v roce 2005 vydělal 22,3 miliardy korun čistého, za loňský rok už to je 28,8 miliardy.

I mladoboleslavská Škoda hlásí rekordní zisk 11,06 miliardy korun. Automobilce se zároveň poprvé v historii povedlo vyrobit více než půl milionu kusů aut.

Peníze státu

Majoritním akcionářem společnosti ČEZ je stát. Vyšší cena elektřiny tak pomáhá státnímu rozpočtu v řádech miliard.

Elektrárna ČEZ Chvaletice
Elektrárna ČEZ Chvaletice | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Z loňského zisku 67 procent "připadá" na stát. Záleží ale na něm, kolik nakonec firma vyplatí na dividendách. Pokud by se stát jako největší vlastník rozhodl stejně jako loni, na dividendy by pustil přes padesát procent zisku.

Rozpočet by si tak pomohl k jedenácti miliardám korun.

Tržby lepší než výkon

Svůj díl z úspěchu české firmy ale pocítí i zahraniční, především polští investoři. Loni se totiž ČEZ stal první českou firmou, která své akcie zalistovala duálně i na varšavskou burzu.

Na tržbách si loni ČEZ přišel na 159,6 miliardy korun. To je o 35 miliard víc, než kolik se mu podařilo za elektřinu vybrat v roce 2005. Tržby tak posílily o necelou čtvrtinu. Přitom hrubá výroba elektřiny vzrostla jen o 9,2 procenta.

Kromě vyšších cen podle zástupců firmy stojí za rekordním ziskem i další akvizice v zahraničí. V Polsku si firma koupila dvě uhelné elektrárny, které ji stály jedenáct miliard korun a za bulharskou elektrárnu Varna musela společnost zaplatit 8,5 miliardy korun.

ČEZ patří k deseti největším energetickým skupinám v Evropě jak z hlediska výkonu, tak podle počtu zákazníků.

Škoda Roomster, nejnovější kousek z mladoboleslavské továrny
Škoda Roomster, nejnovější kousek z mladoboleslavské továrny | Foto: Škoda Auto

Úspěšný exportér

Škoda Auto je další firmou, která dnes ohlásila rekordní zisk i tržby. Při tržbách 203,7 miliardy korun vydělala o čtyřicet procent víc, než v roce předešlém, tedy přes 11 miliard korun.

I v počtu vyrobených kusů si připsala rekord, když z jejích pásů sjelo 550 tisíc nových škodovek.

Škoda je největším exportérem v České republice. Celých 80 procent produkce jde za hranice Česka. Tím tvoří necelých osm procent celkového vývozu země.

Směrem na východ

I pro letošní rok má automobilka velké plány.

"Letos chceme zvýšit výrobu na 600 tisíc vozů a stabilizovat výkonnost firmy," uvedl předseda představenstva Detlef Wittig.

Letošní rok podle něj bude rokem nové Fabie, nových variant loni představeného Roomsteru a také Octavie ve verzi Scout. Zároveň se chce zaměřit na rychle rostoucí trhy v Číně, Rusku a Indii.

Hned první dva měsíce tohoto roku firmě přinesly nárůst prodeje o 15 procent na 88,5 tisíce vozů.

Foto: Aktuálně.cz

Rekord s hořkou příchutí

Telekomunikační firma Telefónica O2, stejně jako ČEZ a Škoda, zažila rekordní období. Svůj zisk zvýšila o téměř třicet procent na osm miliard korun.

Výnosy ale dokázala zvýšit jen o 0,4 procenta na 61,3 miliardy korun.

Zároveň pomalu ztrácí svoji pozici jedničky v počtu zákazníků. V loňském roce měla Telefónica 4,86 milionů klientů, přitom největší konkurent T-Mobile zažil skvělé poslední čtvrtletí, kdy se mu povedlo získat 226 tisíc zákazníků a celkově jich tak je více než pět milionů.

Španělská Telefónica vlastní v české divizi 70 procent akcií a tak na ni připadá ze zisku asi 5,6 miliardy. Podle představenstva by letos mohla dividenda činit asi padesát korun.

 

Právě se děje

Další zprávy