ČEZ chce vyrobit třikrát víc zelené energie

Pavel Baroch
16. 3. 2007 14:45
Praha - ČEZ hodlá do roku 2020 zvýšit výrobu z obnovitelných zdrojů na trojnásobek. Zároveň chce omezit emise skleníkových plynů o 15 procent.
Plynárna a elektrárna Vřesová.
Plynárna a elektrárna Vřesová. | Foto: Ondřej Besperát

Dále čtěte
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Dále čtěte

"Cílem je vyrábět v roce 2020 třikrát více energie z obnovitelných zdrojů než v roce 2005," oznámil Alan Svoboda, který má v ČEZ ekologický program na starosti.

Ve stejné době chce elektrárenský gigant dosáhnout toho, že místo současných 0,55 tun skleníkových plynů na jednu vyrobenou megawatthodinu omezí emise na 0,47 tun.

ČEZ tak upřesnil své ekologické plány, které ke konci loňského roku vyhlíásil ve své veřejné deklaraci. V ní obecně slíbil větší podporu obnovitleným zdrojům a energetickým úsporám. 

Desítky zelených miliard

ČEZ plánuje, že do roku 2020 investuje do obnovitelných zdrojů desítky miliard korun. Zaměřit se chce předveším na využití větru a biomasy.

Firma chce stavět větrné elektrárny v Dukovanech a v Dlouhém Poli. Elektrárna v Hodoníně by měla být prvním energetickým zdrojem, kde se bude spalovat výhradně biomasa - například rychle rostoucí dřeviny nebo zbytky ze zemědělské výroby.

"Potenciál enregie z větru lze díky dostupnosti technologií využít nejdříve. Ze strategického hlediska však budeme věnovat pozornost též cíleně pěstované biomase," vysvětlil Alana Svoboda z ČEZ.

Teplo z biomasy

Už nyní ČEZ přidává například šťovík nebo otruby k uhlí v elektrárnách Hodonín, Poříčí, Tisová a Ledvice. V budoucnu by kromě Hodonína měl výhradně biomasu spalovat také část teplárny ve Dvoře Králové.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Firmy chce do roku 2020 rovněž zvýšit účinnost malých vodních elektráren, což si vyžádá dalších zhruba 300 milionů korun.

Zatímco v roce 2005 vyrobila skupina ČEZ z obnovitelných zdrojů 1,7 terawatthodin, za třináct let by to mělo být 5,1 terawatthodin.

Rychlejší obnova elektráren

Kromě vyšším podílem obnovitelných zdrojů chce ČEZ omezovat vypouštění skleníkových plynů také tím, že urychlí modernizaci zastaralých uhelných elektráren. O několik let dříve budou zmodernizovány Ledvice, Tušimice a Prunéřov.

Jako první přijdou na řadu Tušimnice, kde práce začnou v polovině letošního roku.

ČEZ plánuje i to, že vybuduje speciální poradensklá střediska, kde bude lidem například radit, jak energiemi šetřit.

Investice na snížení emisí skleníkových plynů mají směřovat i do zahraničí. Do roku 2012 plánuje ČEZ investovat do pěti až dvaceti projektů energetických úspor či obnovitelných zdrojů, které mají ušetřit 600 tisíc tun oxidu uhličitého ročně.

Pohled z letadla na elektrárnu Tušimice.
Pohled z letadla na elektrárnu Tušimice. | Foto: Ondřej Besperát

ČEZu by ujel vlak

Předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Martin Roman uvedl, že dlouhodobý ekologický plán jeho firmy je důkazem pozitivního vztahu firmy k ochraně životního prostředí a k udržitelnému rozvoji.

Podle Vojtěcha Koteckého z Hnutí Duha ovšem společnosti ČEZ vlastně nic jiného nezbývá. Obnovitelné zdroje se totiž stávají velmi perspektivním oborem a pokud ČEZ nechce, aby ho neobsadily jiné firmy, musí se na výrobu elektřiny z větru či biomasy soustředit mnohem víc.

 

Právě se děje

Další zprávy