Vláda rozhodla: Datum eura zůstane neznámé

dkl, Reuters
29. 8. 2007 17:00
Ministři schválili strategii pro přijetí eura
... a v dobré náladě odpovídal na otázky přítomných novinářů.
... a v dobré náladě odpovídal na otázky přítomných novinářů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Přesné datum pro přijetí společné evropské měny se letos občané Česka nedozví. Definitivně si to dnes odsouhlasila vláda, když schválila aktualizovanou strategii pro přijetí eura.

Ministerstvo financí původně prosazovalo, aby se pevným datem stal rok 2012. "Nakonec se i MF přiklonilo k tomu, že
nebudeme dávat závazný termín, protože by to již bylo potřetí a podobný hazard a reputační riziko jsme se rozhodli neabsolvovat," uvedl po jednání vlády premiér Mirek Topolánek.

"Žádná zodpovědná vláda neurčí termín, který nemůže zaručit. Navíc stanovení času je pouhou formalitou," uvedl před časem prostřednictvím své mluvčí premiér.

Na druhou stranu je podle premiéra původně navrhovaný termín možné splnit, ovšem při splnění programového prohlášení vlády. To počítá mimo jiné s provedením reformy veřejných financí nebo důchodů. "Strategii budeme projednávat a hodnotit každoročně," dodal Topolánek s tím, že vláda se k diskuzi o přijetí eura vrátí i v budoucnu.

Mirek Topolánek i s celou ODS vystupoval vždy odměřeně k otázce přijetí eura. Tvrdí, že země by jednotnou měnu měla přijmout pouze v případě, že je dostatečně zralá a flexibilní na to, aby se vzdala svých pravomocí při určování úrokových sazeb.

Odložené jednání 

O možném přijetí eura jednala vláda i s centrální bankou poté, co padl rok 2010 jako první možný.

Posledním datem, které bylo oficiálně zmíněno, byl 1. leden 2012, který uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Foto: Aktuálně.cz

Největším problémem Česka v cestě k euru jsou veřejné finance. Schodky veřejných rozpočtů totiž překračují takzvaná maastrichtská kritéria, která říkají, jak na tom musí ekonomika být, aby mohla jednotnou měnu přijmout.

I z toho důvodu se vláda Mirka Topolánka pustila do prosazování reformy, která by měla veřejné finance udržet na uzdě. Evropa totiž požaduje maximálně tříprocentní deficit.

Další kritéria již pro Česko nejsou překážkou. Inflace, směnný kurz i úrokové sazby jsou na únosné míře.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Horkým kandidátem na vstup do eurozóny je Slovensko. Vláda pod vedením Roberta Fica chce koruny za eura směnit již 1. ledna 2009. Zatím se ale potýká s problémy. Z Evropy totiž nezaznívají pouze pozitivní ohlasy na vývoj na Slovensku.

Naopak jistotu již má Malta a Kypr. Od začátku příštího roku se tyto dva státy rozloučí se svými národními měnami a vyjdou euro vstříc.

Především Malta byla Evropskou komisí chválena za dobrou práci, kterou odvedla v závěru příprav na vstup do eurozóny.

 

Právě se děje

Další zprávy