Vláda prodává ČSA. Přečtěte si, kdo vlastní Aeroflot

Tobiáš Tvrdík, Euro.cz
5. 2. 2009 10:50
Druhým největším vlastníkem je společnost Dunsland Limited

Praha - V souvislosti ze zájmem Aeroflotu o koupi ČSA se hovoří o neprůhledné vlastnické struktuře ruského leteckého dopravce. Je obecně známo, že vlastníkem majoritního podílu 51,17 procenta akcií je ruská vláda.

Podle informací, jež se podařilo získat serveru Euro.cz, je druhým největším vlastníkem společnost Dunsland Limited s podílem 7,17 procenta a třetím největším spolumajitelem je Grabor Trading Limited se sídlem v Moskvě, která vlastní 5,67 procenta.

Oba tyto podíly patří do balíku 32,73 procent akcií, u nichž je ve výroční zprávě v kolonce vlastníků Aeroflotu uvedena společnost Depository Clearing Company, která však pouze kryje skutečné majitele akcií. Jisté je, že dva zmiňované subjekty - Dunsland a Grabor Trading - jsou po Ruské federaci druhým a třetím největším spoluvlastníkem.

"Nemůžeme odkrýt jména ostatních podílníků zahrnutých v této skupině, neboť vzhledem k ruským zákonům smíme sdělit jen ty, kteří nevlastní méně než pět procent akcií," reagoval na otázky serveru Euro.cz vedoucí firemní komunikace Aeroflotu Yuri Kirilchenko.

Na seznamu podílníků jsou také například Deutsche Bank (3,41), J.P. Morgan (0,94 %) a další právnické osoby, ve všech případech se však jedná o nominované vlastníky, kdy zůstává skutečný držitel akcií v tajnosti. Právnické osoby vlastní v Aeroflotu souhrnně 41,16 procenta akcií. Fyzické osoby, tedy drobní vlastníci, drží celkem 7,67 procenta akcií.


"V některých případech musí být zveřejňováni vlastníci i velice malého podílu. Aeroflot je například povinen sdělovat kompletní údaje o akciích vlastněných managementem firmy. Ve všech případech musí být zveřejňování v dokonalé shodě se zákony a regulacemi Ruské federace," doplnil Kirilchenko.

Ruský Aeroflot je nejvážnějším zájemcem o koupi státního podílu 91,5 procenta v ČSA, dalším je tuzemská konkurenční společnost Travel Service. Privatizace, kterou schválila vláda letos v lednu, by měla být dokončena v září. Nově se mohou o národního dopravce ucházet také finanční investoři.

http://www.euro.cz/detail.jsp?id=12648

 

Právě se děje

Další zprávy