Vláda hází na kraje další výdaje

Petr Havel
25. 1. 2006 0:05
Praha/Liberec - Zhruba od poloviny letošního roku se krajům zvýší mandatorní výdaje o náklady na údržbu lesních porostů.
Foto: Aktuálně.cz

Vyplývá to z návrhu novely lesního zákona, kterou bude ve středu 27. ledna projednávat Vláda ČR.

Návrh novely připravený ministerstvem zemědělství počítá s tím, že kraje budou ze svých rozpočtů hradit například příspěvek na výsadbu melioračních a zpevňujících dřevin, na zpracování lesních hospodářských osnov, na činnost odborného lesního hospodáře či na opatření související s melioracemi a hrazením bystřin. Peníze na tyto účely dosud vyplácelo a ještě vyplácí ministerstvo zemědělství.

Podle ministerstva je cílem novely "jednoznačné přenesení povinností a kompetencí ve vztahu k platbám v lesním hospodářství na krajské úřady, přičemž byl současně respektován fakt, že finanční prostředky ze státního rozpočtu určené na tyto účely byly formou rozpočtového určení daní převedeny na kraje". Podle Hugo Roldána z tiskového odboru ministerstva to bylo v loňském roce 506 milionů korun.

Kraje s návrhem nesouhlasí

Podle náměstka hejtmana Libereckého kraje a předsedy Komise pro zemědělství a životní prostředí Rady asociace krajů Radima Ziky, jde o další vládní krok s cílem přidat na kraje více kompetencí spojených s vyššími výdaji, ačkoli se podíl krajů na výnosech z daní nemění a vyjádřeno penězi dokonce klesá. "Například v našem kraji jsme pro letošní rok dostali zhruba o šest milionů méně než oni," konstatoval Zika.

Kraje se podle něj díky vládě dostávají do rozpočtové pasti, neboť peněz nepřibývá, ale výdaje ano. Právě příspěvek na výsadbu melioračních dřevin nebo výkon odborného lesního hospodáře jsou nárokové platby, čili při splnění příslušných podmínek kraje příspěvky vyplatit musí. "My navíc na rozdíl od vlády tuto zemi nezadlužujeme," zdůrazňuje přístup hejtmanů Zika.

Podle Roldána bude ministerstvo uvedené příspěvky vyplácet jen do doby, než začne platit navrhovaná novela zákona. Úřad k tomu použije peníze, které mimo jiné právě na výdajích do lesního hospodářství ušetřilo loni.

 

Právě se děje

Další zprávy