Mládek: Dotace do zemědělství 35 miliard

ČTK, eko
16. 12. 2005 18:03
Praha – Přímé platby českým zemědělcům budou zhruba dvoutřetinové oproti starým členským zemím EU. Dohromady to bude asi 15 miliard.

Celkové podpory do zemědělství budou v příštím roce 35 miliard korun oproti letošním 30 miliardám. Vyplývá to z propočtů ministerstva zemědělství, o kterých informoval ministr zemědělství Jan Mládek

Zemědělství ročně vyprodukuje většinou přes 100 miliard korun, vloni to podle Českého statistického úřadu bylo 115 miliard Kč.

Podíl dotací roste...

Závislost českého zemědělství na dotacích se po vstupu do EU zvyšujel. Přímé platby z Bruselu se v letech 2004 až 2006 postupně zvyšují z 25, přes 30 na 35 procent úrovně ve staré patnáctce. Stát je může dorovnat vždy o 30 procent, příští rok tedy na 65 procent.

...zemědělci chtějí víc

Podle nedávného stanoviska agrárních organizací je třeba urychleně docílit vyrovnání přímých plateb mezi starými a novými členskými státy, protože jejich nerovnoměrnost je jedním z důvodů pokračujícího poklesu tuzemské zemědělské produkce.

Mládek k tomu uvedl, že pokoušet se o změnu pravidel vyplývajících z přístupových dohod není reálné. Příležitostí ale podle ministra může být Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova pro roky 2007 až 2013, z nějž by mohlo přijít více peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy