Mládek nabízí restituentům dražby

27. 11. 2005 23:10
Praha - Ministr zemědělství uvažuje o zvýhodnění lidí s restitučními nároky na pozemky, pokud o ně budou chtít po takzvané restituční tečce soutěžit v dražbách.

Jan Mládek k tomu v diskusním pořadu TV Nova řekl: "Bude-li to jen trochu možné, navrhnu, aby ti, kteří vezmou svoje nároky a půjdou do soutěže o pozemky, jež fond prodává v dražbách, byli nadlepšeni nějakým koeficientem, který bych si dovedl představit někde v oblasti 1,5 až dvakrát více, než je jejich nárok v penězích."

Konec restitucí by měl nastat k 31. prosinci, opoziční ODS se ale snaží o jejich prodloužení. Pozemkovému fondu (PF) zbývá ještě vypořádat nároky za zhruba dvě miliardy korun, což se týká asi 100.000 lidí.

Jak by kompenzace mohla vypadat? Ministr míní, že například restituent s nárokem 10 tisíc korun by si mohl po Novém roce nechat vyplatit nárok v penězích. Druhá možnost je soutěž PF, které by se mohl zúčastnit s výhodnější startovní pozicí. "Kdo by šel do soutěže, tak by to mohl uplatnit jako požadavek 15  nebo 20 tisíc. To se mi jeví jako férové řešení a určité změkčení restituční tečky, kterou jinak považuji za žádoucí," uvedl Mládek.

Ministr však připouští, že záměr má jeden problém: "Muselo by to být schváleno do konce roku jako pozměňovací návrh a nesmí to narazit na nějaký jiný zákon."

 

Právě se děje

Další zprávy