Větrníky nemůžou do sítě, i tak zaplaví Krušné hory

Tomáš Fránek
7. 7. 2010 7:04
Společnost ze skupiny J plánuje největší projekt výstavby větrných elektráren v zemi
Foto: Reuters

Brno -  Přestože zatím není jasné, kdy se podaří znovu zahájit připojování nových větrných elektráren do sítě a za jakých podmínek, chystá se výstavba největší větrného parku v zemi.

V Moldavě v Krušných horách tak vyroste park s dvaceti pěti větrnými elektrárnami za miliardy korun. A investorem celého projektu, který nemá v Česku konkurenci, a který byl už jednou odložen, je společnost Czech Wind Holding, napojená na investiční skupinu J&T.

Větrné elektrárny se nyní dostaly do stínu těch solárních, i pro ně ale platí zákaz připojování nových projektů do rozvodné sítě. Kdy tento zákaz padne, není jasné, připojování nových projektů brání jak státní společnost ČEPS, tak energetické firmy.

Jsme proti, ale rádi stavíme

Nesouhlas ale nebrání společnosti ČEZ, aby neinvestovala do projektů na výstavbu větrných parků. Větrníky tak chce ČEZ stavět například v okolí jaderné elektrárny Dukovany.

Podle časopisu České společnosti pro větrnou energii nebyl za prvních pět měsíců letošního roku připojena do sítě ani jedna větrná elektrárna.

"Za prvních 5 měsíců letošního roku nebyla uvedena do provozu žádná nová větrná elektrárna, takže výkon větrných elektráren v Česku zůstává na úrovni 192 MW. Dva projekty větrných elektráren jsou rozestavěny a budou brzy uvedeny do provozu," uvedla společnost na svých internetových stránkách.

Czech Wind Holding chce mít v okolí Moldavy elektrárny o výkonu 50 - 75 MW. "Projekt představuje plán výstavby 25 větrných elektráren. Součástí záměru je i výstavba 13 kilometrů kabelového vedení," napsala firma v oznámení pro Ministerstvo životního prostředí, které bude celý projekt posuzovat.

Krušné hory jsou právě kvůli síle větru místem, které si investoři pro výstavbu větrných elektráren vybírají v Česku nejčastěji.

Podle plánů firmy dojde k ovlivnění vzhledu krajiny, je také možný vliv hluku na lidi žijící v okolí. Celý projekt je navíc situovaný do chráněné ptačí oblasti.

"Vzhledem k tomuto bude nutné v další fázi posuzování zajistit zpracování odborné studie," uvedla firma v oznámení.

V současné době jsou ve vzdálenosti čtyři až sedm kilometrů od Moldavy tři fungující větrné elektrárny, další čtyři jsou pak na německé straně hranice.

Protesty zmenšily největší park

Původní plány přitom počítaly, že kromě 25 elektráren J&T vyroste v okolí Moldavy dalších dvacet od jiného investora. Takový obří projekt se ale nelíbil jak krajským politikům, tak ekologům nebo zástupců německých obcí na druhé straně hor.

Firmy se proto dohodly a vyroste pouze jeden park. "Mezi investory došlo k dohodě, v této fázi pokračuje jen jeden z investorů, a to firma Czech Wind Holding," uvedla firma ze skupiny J&T.

Obce v Krušných horách plány investorů vítají. "Za každou elektrárnu máme sto dvacet tisíc korun ročně, pro obec je to přínos, protože to jsou nezanedbatelné peníze," uvedl už dříve starosta Nové Vsi v Horách Jan Bejček

Do konce května bylo v Česku instalováno celkem 731 megawattů výkonu větrných a fotovoltaických zdrojů. Do konce roku 2010 může číslo vzrůst až na 2952 MW.

Problémy s proudem z větrných elektráren řeší celá Evropa. Provozovatelé větrných parků v Británii tak budou zřejmě dostávat zaplaceno za to, že odstaví své větrné turbíny, když bude foukat vítr, avšak přenosová síť nebude mít pro jejich produkci využití.

Zatímco pro zastánce větrné energie to je důkaz, že elektřinu z větru je možné kontrolovat, pro kritiky je to naopak potvrzením toho, že větrná energie není vhodná ani tak k výrobě elektřiny, jako spíše ke snadnému získávání peněz od státu.

 

Právě se děje

Další zprávy