Veterináři hledají osm tun masa z Belgie. Je závadné

ČTK ČTK
27. 4. 2011 15:34
Větší část zásilky - 34 tun- se podařilo najít, po zbytku se pátrá.
Foto: Reuters

Praha - Státní veterinární správa zadržela větší část zásilky 34 tun belgického vepřového masa určeného pro další zpracování, obsahovalo nadlimitní množství léku sulfadiazinu. ČTK o tom informoval mluvčí SVS Josef Duben.

Zhruba osm tun, které již byly dále distribuovány, veterináři hledají. Duben připustil, že část masa již mohla být použita k výrobě masných produktů. Při jednorázové konzumaci masa však podle něj lidem nehrozí přímé nebezpečí.

Limit, který u sulfadiazinu představuje 100 mikrogramů na kilogram masa, byl v případě belgického chlazeného vepřového překročen bezmála trojnásobně. Belgičtí veterináři naměřili 279 mikrogramů na kilogram.

"Toto množství samozřejmě přímo člověka po jednorázové konzumaci nikterak neohrozí, ale je to opět další kapka, která může přispívat k 'posílení odolnosti' mikroorganismů proti antibiotikům," uvedl Duben. Vysvětlil, že právě proto se podávání léčiv zvířatům musí určitou dobu před porážkou vysadit a je to také důvod, proč se jejich obsah monitoruje.

Šéf SVS Milan Malena kritizoval to, že belgické dozorové orgány zjistily nadlimitní obsah látky již 8. března, potvrdily jej však až 12. dubna. Mezi tím již maso směřovalo na trh, včetně toho českého. Do systému rychlého varování RASFF Belgičané informaci vložili až 18. dubna. Do té doby o výskytu zásilky čeští veterináři nevěděli.

Členské státy EU se prostřednictvím systému RASFF vzájemně varují před nebezpečnými potravinami a krmivy, případně před potravinami nevhodnými k lidské spotřebě. Každý případ je předán příslušnému dozorovému orgánu dotčeného státu, který je povinen jej prošetřit.

 

Právě se děje

Další zprávy