Vánoční průzkum: za dárky utratíme víc, i ve výprodeji

ČTK ČTK
27. 10. 2011 15:04
Plánovaná útrata se blíží údajům z roku 2008, ale část dárků přesto bude z výprodeje
Třetina Čechů nechává nákup části dárků do povánočních výprodejů.
Třetina Čechů nechává nákup části dárků do povánočních výprodejů. | Foto: Reuters

Praha - Češi letos za vánoční dárky chtějí utratit více peněz než v předchozích dvou letech, kdy tyto výdaje kvůli hospodářské krizi omezili.

Více než třetina lidí přitom aspoň některé vánoční dárky pořídí až po vánočních svátcích, aby využili sezonní výprodeje. Vyplývá to z letošního průzkumu společnosti Unilever.

Petr Hantych ze společnosti Unilever dnes novinářům řekl, že průměrné plánované výdaje za vánoční dárky na osobu v letošním průzkumu vzrostly z loňských 3233 korun na 3578 korun.

"V letošním roce můžeme prostřednictvím výzkumu opět sledovat návrat do normálu, respektive Češi zase chystají utratit o něco více než v loňském roce. Přibližují se tím k částce z roku 2008," uvedl Hantych.

Vliv ekonomické krize na vánoční útraty byl podle Hantycha patrný v letech 2009 a 2010. Zatímco v roce 2008 průměrné plánované výdaje za vánoční dárky na osobu činily 3667 korun, tak o rok později výrazně klesly na 3106 korun a loni se mírně zvýšily na 3233 korun.

Zhruba 54 procent účastníků průzkumu přiznalo, že nyní ještě nemá koupeny žádné vánoční dárky. Pětina lidí zatím pořídila jen málo dárků a zhruba stejné množství Čechů má doma část dárků. Většinu vánočních dárků už koupila pouze čtyři procenta lidí.

Všechny dárky nakupuje před Vánocemi 64 procent lidí a 36 procent Čechů aspoň některé dárky pořídí až po svátcích. Motivem jsou podle Hantycha nejen povánoční výprodeje, ale také větší klid při výběru či možnost si dárek vyzkoušet.

Po vánočních svátcích proto lidé nakupují hlavně oblečení, obuv, elektroniku, sportovní potřeby či domácí spotřebiče.

 

Právě se děje

Další zprávy