Nepovolený Bauhaus se otevřít nesmí, zboží už v něm je

Tomáš Fránek, Martina Součková
27. 10. 2011 5:00
Firma navezla do neschváleného obchodu zboží, připravuje otevření
Foto: Nesehnutí

Brno - Je to přímo ukázkový případ, že se v Česku vyplácí obcházet platné zákony a nařízení.

Bez platného stavebního povolení, kolaudace a navzdory soudnímu rozhodnutí je obří hobbymarket Bauhaus v Brně - Ivanovicích před otevřením, naváží se do něj zboží a firma už svolává zaměstnance.

Bauhaus v Ivanovicích potvrdil, jak velcí developeři zneužívají institut autorizovaného inspektora a benevolenci českých úřadů a politiků.

Policie potvrdila zboží

To, že Bauhaus přes rozhodnutí soudu, který zatím stavbu obchodu zastavil, dělá vše pro otevření hobbymarketu bez ohledu na vyhlášky a nařízení, potvrdila i policie. Ta totiž na žádost místních obyvatel prověřovala, co se v obchodě děje.

Policisté sice rozhodli, že Bauhaus nespáchal trestný čin, ale potvrdili, že firma porušuje zákony. "Skutečnost, že do objektu Bauhaus bylo navezeno zboží, je pravdivá, bylo to zjištěno při policejní prohlídce. Jedná se o svévolné počínání firmy Bauhaus," je uvedeno v policejním protokolu, který má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Podle policistů nejde o trestný čin, ale o přestupek, firmě tak hrozí pokuta. "Je tedy více než zřejmé, že jednáním firmy Bauhaus zcela jistě došlo k porušení stavebního zákona," uvedli policisté v protokolu.

Bauhaus využil benevolence českých úřadů a místo klasického stavebního povolení si nechal opatřit certifikát od autorizovaného inspektora. Podle policejního šetření ale certifikát sice umožňuje stavět, neumožňuje ale stavbu užívat - není tedy možné obchod otevřít bez kolaudace.

Podle zástupců sdružení Klidné Ivanovice Bauhaus na čtvrtek svolal všechny zaměstnance do prodejny.

To, že Bauhaus nesmí market otevřít bez kolaudace, potvrdil i expertní posudek Stanislava Kadečky, vedoucího Katedry správní vědy a správního práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Porušení zákona, jednoznačně

"Jestliže tedy stavebník prováděl stavbu na základě certifikátu autorizovaného inspektora a stavba má být užívána jako obchodní centrum, nelze tuto stavbu užívat bez vydání kolaudačního souhlasu," uvedl expert.

A pokud Bauhaus naváží do prodejny zboží, porušuje zákon. "Jestliže právnická nebo podnikající fyzická osoba bez kolaudačního souhlasu užívá tuto stavbu ke skladování zboží určeného pro jiné účely, než je dokončení samotné stavby, dopouští se právního deliktu," uvedl expert Kadečka s tím, že firmě hrozí pokuta do jednoho milionu korun.

Firma navíc podle expertního posudku nemůže do doby, než definitivně rozhodne soud, získat kolaudační souhlas, tedy nesmí začít prodávat.

Stavební úřad v Brně - Ivanovicích, který je dlouhodobě kritizovaný kvůli nečinnosti, zatím informace o tom, že by Bauhaus chtěl začít prodávat, nemá.

"Není mi známo, že by se měl otevírat bez povolení o kolaudaci," řekla tajemnice úřadu Eva Chaloupková. "V případě, že se tak stane, budeme postupovat jako proti všem, kteří užívají stavbu bez povolení. Zahájíme řízení proti právnímu deliktu," dodává Chaloupková.

Bauhaus celý spor dlouhodobě nekomentuje. V deníku Blesk na konci září nechala firma zveřejnit inzerát, ve kterém se od stavby hobbymarketu distancuje. Ve společnosti Heršpická - správa nemovitostí, která je stavebníkem obchodu, je přitom Bauhaus stoprocentním vlastníkem.

A odpor proti stavbě hobbymarketu označil Bauhaus za cílený útok ve prospěch konkurence.

 

Právě se děje

Další zprávy