V pohraničí se prodávají léky načerno. Na tržištích

Tomáš Fránek
13. 6. 2007 23:00
Za neoprávněný prodej padly desetitisícové pokuty
Léky.
Léky. | Foto: Reuters

Infobox

V závěru roku 2006 bylo v evidenci Státního ústavu pro kontrolu léčiv 2 360 lékáren, z nichž 4 patřily do resortu ministerstva obrany.

Bylo také evidováno 247 odloučených oddělení výdeje léčiv, 350 schválených výdejen zdravotnických prostředků, 166 prodejců vyhrazených léčiv, 43 pracovišť nukleární medicíny a 220 distributorů.

Počet lékáren vykázal v roce 2006 meziroční nárůst o 46 lékáren a pokračoval tak pravidelný nárůst od roku 1991.

Na základě provedených inspekcí lékáren bylo uloženo 10 pokut v celkové výši 302 350,- Kč. Nejčastějším důvodem pro jejich uložení bylo nesplnění povinností stanovených zákonem při zajištění jakosti, účinnosti a bezpečnosti léčiv nebo nepřítomnost farmaceuta.

Brno -  Potřebujete léky na předpis a máte daleko lékárnu? Zkuste tržiště. U trhovců v příhraničí jsou k dostání nelegálně prodávané léky, z nichž některé je přitom možné získat pouze na lékařský předpis.

Státní ústav pro kontrolu léčiv proto za uplynulých dvanáct měsíců kvůli nelegálnímu prodeji rozdal na deset pokut. Při kontrolách byly zabaveny tisíce balení léků.

Léky na předpis za 70 tisíc

Pokutovaní prodejci léky nabízeli na různých tržnicích, například v Hřensku, Petrovicích nebo Křímově. Vůbec nejvyšší pokutu, 70 tisíc korun, dostala Zdeňka Rajmová.

Ta ve svém obchodě v Hřensku porušila zákon při prodeji jak volně prodejných léků, tak léků, které se mohou prodávat pouze na lékařský předpis. Při kontrole se navíc v prodejně našly i léky určené pro veterinární praxi.

ČTĚTE VÍCE:

"Všechny takto vydávané léčivé přípravky byly Státním ústavem pro kontrolu léčiv zajištěny a jako nepoužitelné budou zneškodněny," uvedl ústav ve svém rozhodnutí.

Pokuty v rozmezí od třinácti do dvaceti osmi tisíc korun dostali další prodejci z příhraničních tržnic, všichni za stejné provinění -prodej léků, na které není potřeba mít lékařský předpis.

Mezi volně prodejnými léky, které byly na tržnicích zabaveny, byl například Voltaren používaný proti zánětům a otokům, Rennie na žaludeční bolesti, přípravek Gingio k léčbě příznaků při poruchách prokrvení mozku a končetin nebo protisvědivý a protialergický lék Fenistil.

Levnější než v Německu

Léky v příhraničních tržnicích nakupují především Němci, kteří by za ně zaplatili doma mnohem více peněz.

Poprvé se problém s prodejem léků na tržnicích objevil v roce 2005, kdy Státní ústav pro kontrolu léčiv udělal čtrnáct kontrol a z toho v deseti případech našel nelegální prodej léků.

Loni v červenci kontroly v severočeských tržnicích iniciovala Česká lékárnická komora. Kontroly pokračovaly na konci minulého roku, kdy celníci zabavili na tržnici v Hřensku zatím největší množství nelegálně prodávaných léků za asi dvacet tisíc korun.

A kontroloři zasahovali také letos.

Foto: Jaroslav Jiřička

Podle šéfa České lékárnické komory Lubomíra Chudoby je nákup léků na tržnicích nebezpečný.

Rizikový prodej

"Zákazník riskuje, že koupí placebo, tj. neúčinnou látku, která je upravena do stejné formy jako lék, anebo že zakoupí dokonce lék obsahující látky, jež mohou zdraví poškodit," uvedl Chudoba.

Tržnice ale nejsou jediným místem s nelegálním prodejem léků, kvůli kterým ústav rozdal pokuty.

Vůbec nejvyšší pokutu, asi 337 tisíc korun dostala firma Stomatol. Ta provozovala v rozporu se zákonem zásilkový prodej léků  a navíc brala léky od společností, které neměly oprávnění je dodávat na trh.

 

 

Právě se děje

Další zprávy