V Česku podniká na sedmdesát tisíc cizinců

hpv
31. 7. 2008 13:10
Nejvíce jich pochází z Vietnamu
Tržiště kousek od historického centra
Tržiště kousek od historického centra | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V Česku podniká přibližně sedmdesát tisíc cizinců.

Plné dvě třetiny přitom pocházejí z Vietnamu a Ukrajiny. Slovenských živnostníků je na českém trhu mírně přes dvanáct tisíc.

Celkem jsou v republice evidováni podnikatelé ze 149 států. Mezi nejexotičtější patří ti z Vanuatu, Bangladéše, Ugandy nebo Britských Panenských ostrovů, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu a ministerstva průmyslu a obchodu.

Řada cizinců přitom disponuje více jak jedním živnostenským listem. "V České republice byly do prvního čtvrtletí vydány téměř tři miliony živnostenských oprávnění, z toho přes 88 tisíc pro podnikatele ze zahraničí," uvádí se ve statistice.

Jejich nejčastějším polem působnosti je stavebnictví a obchod.

Platí cizinci daně?

Živnostenské oprávnění má asi pětina cizinců, kteří jsou v Česku legálně. Podle daňových poradců jsou přitom při plnění všech svých daňových povinností poctiví zhruba stejně jako Češi.

Problém podle poradců není ani tak v těch s živnostenským listem (kteří jsou tudíž evidováni úřady), nýbrž v těch, kteří zde podnikají a pracují neoprávněně. Často přitom může jít o klany, kdy jednomu živnostníkovi pomáhá s jeho byznysem celá rodina.

Část registrovaných zahraničních podnikatelů tak představuje "předvoj" nelegálním pracovníkům. Zajišťuje jim totiž vše potřebné, od nabídky práce až po ubytování.

Aktuální odhady, kolik cizinců v tuzemsku podniká neoprávněně, v podstatě neexistují. Poslední zveřejněné odhady jsou staré pět let. Ty mluvily přibližně o 100 až 150 tisících podnikavců.

Česko je zajímavé

Celkem v Česku pracuje nebo podniká necelých 350 tisíc cizinců. Za první pololetí letošního roku jich přicestovalo za prací asi dvaatřicet tisíc.

Na konci června tak bylo v tuzemsku zaměstnáno celkem 272 500 lidí ze zahraničí. Nejvíce zahraničních pracovníků je ze Slovenska, druhou nejpočetnější skupinou jsou Ukrajinci.

Další info:

Cizinci se vrhli na české byty. Kupují jich stále víc

 

Právě se děje

Další zprávy