Cizinci se vrhli na české byty. Kupují jich stále víc

Hana Vorlíčková
12. 1. 2008 23:10
Až deset procent všech hypoték mají cizinci
Foto: AEG

Praha - Zájem cizinců o pořízení vlastního bydlení v Česku roste. Potvrzují to realitní makléři i zástupci bank, kteří na nemovitosti poskytují zahraniční klientele hypotéky.

Důvodem mimo jiné je, že cizinců v Česku každým rokem přibývá. K poslednímu listopadu uplynulého roku mělo podle Cizinecké policie v Česku povolení k trvalému, nebo dlouhodobému pobytu 388 910 cizinců. V lednu 2007 to bylo 327 670 lidí.

Realitní makléři přitom tvrdí, že někteří cizinci, a to i ti, kteří se v republice dlouhodobě nezdržují, si tu pořizují více bytů, které pak pronajímají. Výjimkou nejsou ani nákupy na úvěr.

Rusové a Asiati platí hotově

"Na hypotéku si kupují nemovitosti hlavně obyvatelé starých zemí Unie, Slováci a Američané. Naopak Rusové, Číňani a Vietnamci platí za nemovitosti převážně v hotovosti," uvádí realitní makléř, který chce zůstat v anonymitě.

Největší zájem o nákup bytů mají v Česku Slováci. Těch dlouhodobě žije v Česku téměř 60 tisíc. Velkou poptávku zaznamenávají realitní kanceláře v Praze, na Ostravsku, Brně, Olomouci a Zlíně.

Američané, Němci, obyvatelé Velké Británie, Izraele a Francie vyhledávají hlavně Prahu, část z nich však především v posledním roce nakupovala byty ve větším i v Brně a Ostravě.

Rusové si oblíbili Prahu a Karlovy Vary. To dokazují i čísla, která cizinecká policie eviduje. "V Praze a Karlových Varech nyní žije téměř 15 tisíc Rusů, kteří v těchto dvou městech dohromady mají trvalý, nebo dlouhodobý pobyt," říká Kateřina Jírgesová, z tiskového oddělení Cizinecké policie. V Karlových Varech policie z toho eviduje necelé dvě tisícovky Rusů.

Až deset procent hypoték

Zvyšujícímu se zájmu o vlastní bydlení odpovídá i rostoucí počet přidělovaných úvěrů, které cizinci u tuzemských bank čerpají. Zatímco loni na jaře hlásily banky, že v roce 2006 poskytly cizincům (fyzickým osobám), tři až pět procent hypotečních úvěrů, z celkového počtu hypoték, nyní je to pět až deset procent.

"Za poslední rok jsme poskytli přibližně sedm procent hypoték cizincům z celkového počtu přidělených fyzickým osobám. Pokud do toho ještě započítáme Slováky, pak se budeme blížit deseti procentům," odhaduje Pavel Kühn, šéf hypotečného bankovnictví České spořitelny.

Foto: Aktuálně.cz
Ptali jste se online:
Snižování sazeb hypoték? Tak za dva roky, říká expert

Také Hypoteční banka podle jejího generálního ředitele Jana Sadila poskytla loni asi sedm procent hypoték z jejich celkového počtu pro fyzické osoby. Jen o něco menší procento pak eviduje Raiffeisenbank. "V uplynulém roce to bylo asi pět procent. Ale zájem se každým rokem zvyšuje," potvrzuje  mluvčí Tomáš Kofroň.

Obdobná čísla uvádějí i developerské firmy. "V uplynulém roce jsme prodali asi pět procent bytů právě cizincům," říká Ondřej Šuch, mluvčí Skanska.CZ

Realitní makléři uvádějí, že cizinci tak v Česku utratili za bydlení miliardy korun.

Průměrná výše hypotéky dosáhla loni přibližně 1,7 mil, cizinci však kupují v Česku většinou luxusní byty, a tak se podle některých bank zvedá i jejich průměrná výše hypotečního úvěru.

 

Právě se děje

Další zprávy