Urban chce zavést registr dlužníků státu

čtk, mid
19. 1. 2006 13:13
Praha - Celostátní evidenci dlužníků státu chce zavést ministr průmysl a obchodu Milan Urban. Nový registr by podle něj snížil administrativní zátěž podnikatelů například při zařazování do projektů Evropské unie a zároveň by zlepšil boj státu proti šedé ekonomice.
Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban
Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Urban dnes po jednání Rady pro rozvoj podnikatelského prostředí novinářům řekl, že nyní je evidence nedoplatků na daních a zdravotním či sociálním pojištění roztříštěna mezi finanční úřady, správy sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovny a celní úřady. Ani v rámci jednotlivých institucí přitom není tento systém centralizován.

Pokud chce například finanční úřad vystavit doklad o bezdlužnosti, musí kontaktovat další finanční úřady, kde by podnikatel mohl být registrován k jiným daním. To je podle Urbana zdlouhavé a navíc výsledná informace nemusí být stoprocentní. 

"Nový registr by měl hlavně usnadnit vydávání osvědčení pro podnikatelské subjekty. Je to velmi důležité například při podání
žádosti o zařazení do projektů vypsaných EU. Zároveň to bude důležitý nástroj v boji proti šedé ekonomice," uvedl Urban. Dodal, že doklad o bezdlužnosti není požadován pouze od podnikatelů, ale také od občanů, kteří se teprve chtějí do podnikání pustit.

 

Právě se děje

Další zprávy