Založení firmy bude jednodušší

vid
9. 11. 2005 12:26
Praha - Podnikatelé budou mít od poloviny příštího roku jednodušší podnikání . Bude jim k tomu stačit jeden úřad a formulář. Na své jednání o tom rozhodla vláda.

"Zájemce o založení živnosti musí obíhat několik úřadů. Ale mnozí to neumí, nemají na to čas, protože potřebují vést firmu," říká Vladimír Tajzler ze Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR. Živnostníci musí k zahájení podnikání hned na čtyři místa a musejí vyplnit několik formulářů.

Na živnostenském musí nejdřív zájemce ohlásit živnost. "Záleží, co chcete dělat, živnost volná, tam není tolik problémů. V okamžiku, kdy chcete zřídit koncesovanou živnost, tak je nutno získat těch razítek a potvrzení víc," říká Bedřich Danda, předseda představenstva Sdružení podnikatelů a živnostníků.

Na finančním úřadě se podnikatel dále musí přihlásit jako plátce daně. Pak musí na správu sociálního zabezpečení, oznámí, že chtějí podnikat a přihlásí se k důchodovému a nemocenskému pojištění. Zahájení podnikání musí oznámit i své zdravotní pojišťovně.

Založit živnost by mělo jít na jednom místě

Byrokracii by měla snížit centrální registrační místa. Tam by se daly udělat všechny tyto úkoly  na jednom místě a s využitím jediného formuláře. Návrh na vytvoření těchto míst na živnostenských úřadech projedná dnes vláda.

Krok podporuje i Hospodářská komora. Jak řekl ČTK její prezident Jaromír Drábek, jediná výhrada je to, že o zřízení takových kanceláří začala vláda jednat poprvé již v únoru 2004 a projednává je až teď. Samotná místa by měla navíc začít fungovat až od roku 2007.

Změnit živnostenský zákon chce i opoziční ODS, která svou představu předloží sněmovně na příští schůzi. Návrh má kromě živností zjednodušit i zakládání obchodních společností.

Založení obchodní společnosti stále trvá dlouho

Zrychlit zakládání obchodních společností měla i novela obchodního zákoníku, která platí od letošního července. Ta zkrátila na deset dní dobu, kdy obchodní soud firmu do rejstříku zapíše. Podnikatelé však říkají, že novela zápisy spíše více zkomplikovala.

"Trvá to pořád stejně," říká Martin Chamr ze společnosti Chamr & Partners, která se zabývá zakládáním společností. Zpřísnilo se totiž formální posuzování žádostí o zapsání do obchodního rejstříku.

"Pokud soud našel dříve ve formuláři formální chybu, tak vás vyzval, abyste ji doplnil. Teď soudy musí žádost odmítnout. Na rozhodnutí člověk čeká čtrnáct dní, a pak musí žádost podávat znovu," říká Chamr.

Administrativa však není jediné, na co si podnikatelé stěžují. "Obíhání úřadů je určitá obtíž, ale že by to byla zásadní zábrana pro podnikání, tak to není," říká Bedřich Danda ze Sdružení podnikatelů a živnostníků. Nelíbí se mu minimální daň, kterou musí podnikatelé platit v dalších letech podnikání, a vysoké sociální a zdravotní pojištění.

"Prakticky musíte vydělat 3200, abyste vůbec mohl podnikat, a to jste si ještě nekoupil ani chleba. Proti tomu bojujeme, a nejsme schopni to změnit," uvedl Danda.

Živnostníkům by mohla pomoci aspoň novela zákona o daních z příjmu, kterou minulý týden schválila sněmovna. Ta jim už od letošního roku má zavést vyšší limity pro paušální vykazování nákladů. Ti, kdo se pro paušály rozhodnou, tak nebudou muset evidovat doklady o výdajích.

 

Právě se děje

Další zprávy