Urban: Rosteme třikrát rychleji než EU

čtk, redakce EKO
6. 1. 2006 15:40
Praha - Podle ministra Urbana poroste letos česká ekonomika o 5,1 procenta. Sobotka si zase chválí pokles podílu veřejného dluhu na HDP.

Hodnota dluhu na HDP přitom klesla poprvé po mnoha letech. Zatímco v roce 2003 tento podíl vzrostl na 36,8 procenta HDP a o rok později na této úrovni stagnoval, v roce 2005 klesl na 36,6 procenta. Podle Pavla Mertlíka z Raiffeisen Bank je mírný pokles tohoto ukazatele a jeho stagnace v posledních třech letech velmi významná: "Důležité je především to, že se pouze nezrychluje růst HDP, ale zároveň klesá tempo růstu veřejného dluhu," řekl Mertlík. V letech 1995 až 2002 veřejný dluh dynamicky rostl.

Podle Sobotky se letos rovněž podaří opět udržet celkový deficit veřejných financí v poměru k HDP na úrovni okolo tří procent, kolem kterých se v posledních letech pohybuje. Loni činil 2,8 procenta, o rok dříve tři procenta: "Jasně to ukazuje, že ČR je schopna si sáhnout na přijetí společné evropské měny v roce 2010," uvedl Sobotka.

Ministr průmyslu a obchodou Milan Urban zase představil svůj odhad růstu české ekonomiky pro rok 2005 a pro letošek. Zatímco loni podle něj vzrostl HDP o pět procent, letos dosáhne ještě mírně vyšší hodnoty 5,1 procenta.

"Růst HDP za rok 2005 bude zhruba pět procent, což je třikrát více, než je průměr Evropské unie," řekl dnes Urban na tiskové konferenci. Na odhadu loňského růstu se s ministrem vesměs shodují i analytici. Pro letošek ale očekávají pomalejší růst ve výši 4,5 až 4,9 procenta


 

 

Právě se děje

Další zprávy