Ukrajina možná znovu přijde o plyn. Dluží Gazpromu

Ekonomika Ekonomika
26. 2. 2009 10:28
Ruskému Gazpromu dluží za únorové dodávky 400 milionů dolarů
Gazprom otočil kohoutky už 1. ledna. Ilustrační snímek.
Gazprom otočil kohoutky už 1. ledna. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Moskva - Ruský plynárenský gigant Gazprom se prý chystá počátkem března znovu přerušit dodávky plynu na Ukrajinu, pokud mu Naftogaz nezaplatí dluh za únorové dodávky ve výši 400 milionů dolarů. Informoval o tom list Kommersant.

"Pokud 7. března nedorazí 400 milionů dolarů, bude nutno 8. března opět odpojit Ukrajinu," uvedl podle nejmenovaného účastníka úterního zasedání dozorčí rady Gazpromu finanční ředitel Andrej Kruglov.

Podle dalšího nejmenovaného zdroje z ruského podniku se na tomto scénáři již pracuje. "Společnost bude plnit své závazky vůči odběratelům a přepravovat plyn v předchozích objemech, ale množství na vstupu do Ukrajiny se bude krátit. Palivo pro Naftogaz zadarmo dodávat nebudeme," řekl.

Ukrajinský Naftogaz se již nechal slyšet, že má problémy, protože jí neplatí její zákazníci na Ukrajině těžce postižené ekonomickou krizí. Jen městské podniky firmě dluží 552 milionů dolarů. Podle Kommersantu by Naftogazu mohl pomoci jedině úvěr od státních bank.

Moskva začátkem letošního roku přerušila dodávky plynu na Ukrajinu, protože se nedohodla s Ukrajinci na nové ceně v letošním roce. Vyhrocení konfliktu pak připravilo o dodávky plynu na téměř dva týdny i odběratele v Evropě. Podle dosažené dohody má Naftogaz za dodávky od Gazpromu platit do sedmého dne následujícího měsíce. Jinak má Gazprom právo částečně či úplně zkrátit dodávky.

 

Právě se děje

Další zprávy