Náhrada škody za plyn: Gazprom se chce dohodnout

Ekonomika Ekonomika
26. 1. 2009 14:13
Gazprom by se rád domluvil s evropskými partnery mimosoudní cestou
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy | Foto: Reuters

Bratislava - Ruský vývozce plynu Gazprom upřednostňuje za odstavení plynu dohodu o odškodnění před soudními spory. Uvedl to šéf společnosti Gazprom Export Alexandr Medveděv v rozhovoru se slovenským listem Sme.

Za viníka sporu, kvůli kterému přicházelo Slovensko i další země Evropské unie téměř dva týdny o dodávky plynu, označil Medveděv Ukrajinu.

Medveděv je pro mimosoudní řešení, protože Gazprom údajně neměl možnost dodávat plyn do Evropy. "Byly to příčiny vyšší moci, které způsobily přerušení dodávek. A jednání Ukrajiny bylo horší než zemětřesení nebo povodeň," řekl.

Na Slovensku musely kvůli přerušení dodávek plynu výrazně omezit odběr podniky, výrobu proto snížila asi tisícovka firem. Země denně přicházela o sto milionů eur. Ztráty má podle Medveděva i Gazprom, a to dvě miliardy dolarů.

"Máme dostatek důkazů, že krizi způsobila Ukrajina. Musí proto nést veškerou zodpovědnost a následky. Co se týká našich závazků a zodpovědnosti, jsou přísně upravené ve smlouvách s našimi odběrateli. Těchto smluv se budeme striktně držet. Spolu s našimi partnery budeme jednat o tom, jak vyřešit důsledky této krize včetně ztrát," podotkl Medveděv.

Gazprom předpokládá, že ve druhém čtvrtletí letošního roku ceny plynu klesnou. Medveděv průměrnou cenu na letošní rok pro evropské státy odhadl na zhruba 280 dolarů za tisíc metrů krychlových.

 

 

Právě se děje

Další zprávy