Účetní závěrku nikdy nezveřejnila polovina firem v ČR

Radek Pecák Radek Pecák
25. 2. 2013 12:21
Rejstříkové soudy a finanční úřady mohou ukládat výrazné sankce, ale nedělají to
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Dodržování povinnosti zveřejňovat svoji účetní závěrku je v Česku spíše světlou výjimkou. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Celých 79 % českých firem dosud nezveřejnilo svou účetní závěrku za rok 2011. Ta přitom měla být podle platných předpisů uložena do Sbírky listin příslušného rejstříkového soudu nejdéle do konce následujícího kalendářního roku, tedy do 31. 12. 2012.

Za nesplnění zákonné povinnosti přitom hrozí firmám hned dva druhy sankcí: rejstříkový soud může uložit pokutu až do výše 20 000 Kč. A ještě větší možnosti pak má finanční úřad, který může provinilcům dát pokutu ve výši až 3 % hodnoty celkových aktiv společnosti - v tomto případě může tedy pokuta činit stovky tisíc, ale i miliony korun.

Situace ohledně neplnění povinnosti zveřejňovat svoji účetní závěrku je v Česku dlouhodobým problémem. Nejhorší situace je v Praze, kde celých 57 % společností ještě nikdy nezveřejnilo ani jedinou svoji účetní závěrku. Naopak  nejzodpovědnější jsou firmy z Královéhradeckého kraje.

V některých krajích se soudy snaží více

„Velkým problémem podnikání v ČR je malá transparentnost. Povinnost ukládat účetní závěrku do Sbírky listin slouží k tomu, aby si mohl kdokoliv a kdykoliv ověřit ekonomickou situaci svého obchodního partnera a zodpovědně zhodnotit rizika spolupráce s ním. To, že naprostá většina firem svou povinnost ignoruje, je alarmující. Svou vinu na tom ale mají také rejstříkové soudy a finanční úřady, které mají její plnění vymáhat a mohou uložit výrazné sankce. Zjevně to ale nedělají dostatečně," řekl Pavel Finger, člen představenstva společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, a.s.

To, že jsou velké rozdíly mezi zveřejňováním uzávěrek  v jednotlivých krajích, si Czech Credit Bureau vysvětluje tím, že některé rejstříkové soudy se pravděpodobně snaží právo vymoci a daří se jim účetní závěrky firem zveřejňovat. "Otázkou zůstává jen to, proč tento přístup neuplatňují všechny soudy," řekl Pavel Finger.

Na základě dřívějších statistik lze očekávat, že v průběhu letošního roku zveřejní svou účetní závěrku za rok 2011 přibližně 15 % dalších společností a cca 10 % závěrek by pak mohlo na Sbírce listin přibýt v roce 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy