Konec tajností, veřejný účet ukáže i sponzory politiků

Petr Kučera Petr Kučera, Jana Králová
24. 10. 2012 5:30
Transparentní účet je určen především pro neziskové organizace, může být i zdarma
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mám transparentní účet, oznamují postupně kandidáti usilující v přímé volbě o zvolení prezidentem republiky. Hlavně díky nim se tento typ bankovního účtu konečně výrazněji dostává do širšího povědomí.

Jde v zásadě o běžný bankovní účet pro fyzickou nebo právnickou osobu, který se ale od standardních účtů liší svou otevřeností. Informace o pohybech na účtu a dostupném zůstatku si může zjistit kdokoliv na webu banky, tedy bez speciálního svolení nebo znalosti hesla. Majitel účtu už předem souhlasí s tím, že online výpisy jsou dostupné komukoliv.

Možnost zřídit si transparentní účty přitom mají politické strany už čtrnáct let, ačkoliv je dosud standardně nabízejí pouze tři banky. S výjimkou dávné Unie svobody, Strany zelených, LIDEM a České pirátské strany je přesto zatím žádná z parlamentních stran nevyužívá. Před rokem se tím sice chlubila ještě TOP 09, nemluvila však pravdu a přinejmenším si popletla pojmy.

Ačkoliv jsou politické souvislosti právě teď aktuální, je transparentní účet určen především pro další neziskové právnické osoby, zejména nadace, fondy, společenství vlastníků bytových jednotek a bytová družstva, sportovní a kulturní spolky, školy, církve, obce či města.

Přestože transparentní účty mají v nabídce pouze tři banky, existují takových účtů už tisíce. Paradoxně nejvíce u Raiffeisenbank, která je z této trojice nejdražší a vybírá dokonce i poplatky za každou příchozí platbu.

Možnost tu je už 14 let

Jako první v České republice umožnila založení transparentního účtu tehdejší Expandia Banka už v roce 1998. Banka, která byla průkopníkem hlavně v oblasti internetového bankovnictví, se pak přejmenovala na eBanku a nakonec ji koupila Raiffeisenbank, poskytující tuto službu dodnes.

Výpis z transparentního účtu České pirátské strany
Výpis z transparentního účtu České pirátské strany | Foto: Aktuálně.cz

Právě u Raiffeisenbank mají nyní transparentní účet tisíce uživatelů, především různých občanských sdružení a společenství vlastníků bytových jednotek.

Raiffeisenbank sice slibuje, že zřízení i vedení účtu je zdarma, myslí tím však jen absenci měsíčního paušálu. Jinak totiž uživatelé musí platit nejen pět korun za každou odchozí platbu do jiné banky, ale také sedm korun za každou příchozí platbu.

Toho mimochodem občas využijí někteří protivníci nebo vtipálci - zřejmě nejvýrazněji v případě sdružení Ne základnám (odpůrci amerického radaru v Česku). Různí "dárci" posílali na jejich transparentní účet haléřové položky, takže sdružení na tom kvůli sedmikorunovému poplatku výrazně prodělávalo - respektive se to nevyplatilo bance, která v takových případech slibuje individuální přezkoumání oprávněnosti takového poplatku.

Jde to i zadarmo

Jako druhá přišla s transparentním účtem v roce 2008 tehdejší družstevní záložna Fio, která od roku 2010 - po získání bankovní licence - působí jako plnohodnotná banka.

Podobně jako u standardních účtů pro fyzické i právnické osoby neúčtuje Fio banka ani u transparentních účtů žádné poplatky za základní služby.

Zdarma je tedy nejen založení a vedení účtu, ale i všechny tuzemské odchozí a příchozí transakce. Oproti konkurenci lze využít i bezplatné vklady a výběry hotovosti (nad 1000 korun) na pobočkách Fio banky. Bezplatné jsou také převody na Slovensko a ze Slovenska.

Jako třetí nabízí transparentní účet od září 2009 GE Money Bank. Ta sice láká na založení i vedení zdarma, má však na mysli pouze bezplatný "příznak transparentnosti" k běžnému účtu pro právnické osoby. U samotného účtu tedy klienti platí přinejmenším standardní poplatek za odchozí platby (u neziskových organizací, obcí a podobných právnických osob neúčtuje GE měsíční paušál).

Foto: Aktuálně.cz
Komu se můžete podívat na účet:
Transparentní účty v Raiffeisenbank
Transparentní účty - Fio banka
Transparentní účty v GE Money Bank

Speciálním příkladem je pak Česká spořitelna. Ta dosud běžným zájemcům transparentní účet nenabízela. Výjimku udělala až u prezidentských kandidátů.

Pro kandidáty skoro povinnost

Povědomí o transparentních účtech nyní pomáhají zvyšovat prezidentští kandidáti. Nejde však z jejich strany o žádný "nadstandard", přestože to tak možná někteří upřímně chápou.

Používání transparentního účtu jim totiž nepřímo ukládá zákon o přímé volbě. Ten v § 24 stanoví, že (nejpozději) po registraci kandidátní listiny musí kandidát na svém webu zveřejnit údaje o penězích, které dosud na kampaň obdržel. Současně musí vždy uvést jejich původ. Stejné informace musí poslat také ministerstvu vnitra, které je zveřejní na speciální volební stránce.

Právě zřízení transparentního účtu je tedy nepovinnou, ale prakticky nejjednodušší a mediálně dobře vypadající možností, jak tuto zákonnou podmínku splnit.

Kandidáti musí uvést nejen jméno a příjmení dárců, ale také jejich datum narození a adresu, v případě právnické osoby pak vedle názvu a sídla také identifikační číslo. (U jiných transparentních účtů, využívaných třeba občanskými sdruženími, bývá přitom veřejně viditelné jen jméno a příjmení, případně odesílatelem zadaná zpráva pro příjemce.)

Zajímavé je sledovat, jaké z výše uvedených bank dali kandidáti přednost. Nejchytřejší, tedy zcela bezpoplatkové variantě u Fio banky, dali přednost Jiří Dienstbier, Vladimír Franz a Karel Randák. Transparentní účet zde má i občanské sdružení Zájem, podporující Táňu Fischerovou.

Raiffeisenbank si zvolil Jan Fischer. Pro GE Money Bank se zatím - alespoň podle dostupných informací - nerozhodl žádný z vážných prezidentských kandidátů.

Netradiční řešení

Hned tři potenciální prezidenti zvolili nestandardní řešení a založili si transparentní účet u České spořitelny, která jej přitom svým ostatním klientům nenabízí. Jde o Miloše Zemana, Karla Schwarzenberga a Přemysla Sobotku.

Raritou pak je Klára Samková. Ta nazývá transparentním účtem obyčejné konto u České spořitelny. "To, že má být účet na volební kampaň transparentní, ještě neznamená, že se na něj může kdykoliv, kdokoliv a jakkoliv podívat," tvrdí právnička Samková navzdory znění zákona. Ten hovoří jasně o zveřejnění, i když jako hraniční termín stanoví až pět dnů po registraci kandidatury (ta je u Samkové nejistá, zatím stále sbírá podpisy). Samková zatím slibuje otevření účtu jen tomu, kdo jí na kampaň přispěje.

Vladimír Dlouhý si zřídil údajně transparentní účet u UniCredit Bank, která jej však také standardně nenabízí. A oproti České spořitelně zřejmě ani neudělala výjimku, protože veřejný výpis z Dlouhého účtu nikde nenabízí a pravděpodobně jde jen o standardní účet.

Běžný účet používá také Zuzana Roithová, zákonné podmínky nicméně s předstihem naplňuje. Přestože ani Equa bank transparentní účet nenabízí, na svém webu Roithová "ručně" uvádí pohyby na kontu a průběžně je aktualizuje.

Většina stran nemá zájem

Jako první z parlamentních stran využila transparentního účtu na konci 90. let Unie svobody. Za více než deset let pak ale nedošlo k výraznějšímu pokroku, většina stran se takové otevřenosti stále brání.

Transparentní účet z parlamentních stran nyní využívají Strana zelených, LIDEM a senátní nováček Česká pirátská strana.

Otevřená pro veřejnost jsou také konta řady menších stran a hnutí (například Strana soukromníků ČR, Humanistická strana, Změna pro Liberec) a několika málo obcí.

"Není jediný důvod, proč by parlamentní politické strany neměly mít transparentní účet. Když už se k tomu nemají dobrovolně, tak by měly mít zákonem danou povinnost," říká analytik serveru BankovniPoplatky.com Aleš Rod.

"Nebude to sice samospasitelné a stále bude existovat prostor pro obcházení, ale bude to první konkrétní krok a důkaz, že se o větší průhlednosti veřejných zdrojů a o finančním zákulisí politických stran jen planě a teoreticky nedebatuje," dodává Rod.

Transparentní TOP 09?

Podle loňského tvrzení svého ministra financí má transparentní účet také TOP 09. Ta ale, jak vzápětí upozornila Pirátská strana, měla na mysli obecně "transparentní účetnictví", nikoliv veřejně dostupný online výpis.

"Účet pro dary máme historicky u České spořitelny, která transparentní účty nenabízí," vysvětluje to nyní volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček. O možnosti založit si účet u konkurenční banky se nezmiňuje.

TOP 09 má dále provozní účet u Raifeisenbank. Na něj však podle Poláčka přichází platby od členů strany, což je osobní údaj a strana nemá jejich souhlas se zveřejněním členství.

"Vždy jsme předložili vyúčtování naší kampaně, také letos hodláme zveřejnit všechny náklady a nabídnout novinářům k nahlédnutí samotné faktury," dodává Poláček. Připomíná, že ani transparentní účet nebrání některým stranám, aby na něm zveřejňovaly jen obecně nazvané výdajové položky, například "volební kampaň".

 

Právě se děje

Další zprávy