Tuzemská Raiffeisenbank zvýšila čistý zisk o čtvrtinu

ČTK ČTK
30. 8. 2012 13:09
Objem vkladů se zvýšil o 5,3 procenta na 142,7 miliardy korun
Sídlo Raiffeisenbank v Praze.
Sídlo Raiffeisenbank v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Tuzemská Raiffeisenbank zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 25 procent na 1,52 miliardy korun. K zisku přispěla nižší tvorba opravných položek a úspory v provozních nákladech.

Banka o tom informovala v tiskové zprávě s tím, že výsledek je tedy částečně způsoben mimořádnými vlivy a nebude se ve druhém pololetí opakovat.

"V prvním pololetí jsme dosáhli růstu zisku, a to i v době nepříliš příznivého ekonomického vývoje české ekonomiky a zpřísněných kapitálových podmínek evropských regulátorů. Vedle stabilního vývoje obchodních výsledků k nárůstu zisku přispívá i fakt, že se nám daří snižovat provozní náklady a výrazně rovněž poklesla tvorba opravných položek na úvěrová rizika," komentoval výsledky generální ředitel banky Lubor Žalman.

Banka rovněž výrazně posílila svůj kapitál připsáním loňského zisku. "Bez potíží tak splňujeme všechna nová kapitálová pravidla evropských regulátorů a zároveň máme dostatek kapitálu pro další úvěrovou expanzi," uvedl Žalman. Banka chce podle něj růst jak ve firemních úvěrech, tak i v hypotékách a dalších úvěrech pro obyvatelstvo.

Celková aktiva banky stoupla ke konci června meziročně o 2,4 procenta na 202,3 miliardy korun, což řadí Raiffeisenbank mezi středně velké banky. Objem úvěrů klientům meziročně klesl o 4,3 procenta na 151,6 miliardy korun. Objem vkladů se zvýšil o 5,3 procenta na 142,7 miliardy korun.

Čisté úrokové výnosy meziročně poklesly o pět procent na 3,29 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků vzrostly o procento na 1,1 miliardy korun. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek klesly u banky meziročně o 39 procent na 488 milionů korun. Raiffeisenbank ve svém portfoliu prý ani nadále nedrží žádné dluhopisy z rizikových zemí Evropy. Provozní náklady banky klesly o 10,3 procenta na 2,4 miliardy korun.

Kapitálová přiměřenost banky ke konci června stoupla na 15,22 procenta, o rok dříve to bylo 12,33 procenta.

Čtveřice největších tuzemských bank v prvním pololetí zvýšila v souhrnu čistý zisk o 29 procent na 25,3 miliardy korun. Tuzemské banky jsou tak letos jedněmi z nejvýnosnějších dcer pro své zahraniční vlastníky. 

 

Právě se děje

Další zprávy