Topolánek: Stát musí mít krizový scénář pro ekonomiku

Ekonomika Ekonomika
10. 11. 2008 13:19
Češi se prý nemusejí bát o své vklady v bankách.
Foto: Reuters

Praha - Češi se nemusejí bát o své vklady v bankách. Tuzemské bankovní domy jsou zdravé a s dostatečnou likviditou. Uvedl to premiér Mirek Topolánek po dnešním jednání se zástupci Bankovní asociace.

Přesto připustil, že stát musí mít vypracovaný takový scénář, díky němuž by byly dopady krize na Česko co nejmenší.

"Cílem vlády je minimalizovat dopady světové finanční krize na české občany a českou ekonomiku.Proto cítím jako předseda vlády potřebu projednat s představiteli klíčových ekonomických odvětví, mezi něž bankovnictví rozhodně patří, analýzu situace, výhled na příští období a potřebné kroky," řekl Topolánek.

Potvrdil také, že vláda bude na každém svém jednání pravidelně diskutovat o krocích ke zmírnění dopadu hrozící ekonomické krize. Ekonomičtí ministři kabinetu se poprvé sejdou už tuto středu. "Bude to diskuse o těch návrzích nebo o nástrojích k řešení problému, který se týká ekonomiky a finanční krize," poznamenal premiér.

Vyšší pojištění vkladů

Topolánek na jednání s bankéři také projednal vládní návrh novely zákona o bankách, kterým se má zvýšit horní hranice náhrady, vyplácené v případě úpadku banky nestátním Fondem pojištění vkladů.

Česká bankovní asociace návrh vlády podpořila. Také podle ní by tato dílčí novela zákona o bankách měla být v Poslanecké sněmovně Parlamentu projednána a schválena v prvním čtení.

České banky jsou zdravé a zvýšení limitu pojištění vkladů je spíše psychologickým opatřením ve vztahu ke klientům.

"Nejde tedy o řešení reálného problému - je však účelné provést tyto změny v evropském kontextu. Můžeme jen litovat, že postup některých členských zemí vůči garančním systémům a státním zárukám způsobuje narušení rovného konkurenčního prostředí," dodal Jiří Kunert, šéf bankovní asociace.

Topolánek po jednání s bankéři také uvedl, že je nutné v této době podpořit takové instituce, jako je EGAP (Exportní garanční pojišťovna) a Českou exportní banku.

další info: Vláda schválila vyšší garance

 

Právě se děje

Další zprávy