Češi si půjčují peníze ve velkém, krize je neodrazuje

Hana Vorlíčková
4. 11. 2008 7:05
Poptávka po spotřebitelských úvěrech v Česku stále roste
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidé v Česku si zřejmě zatím nepřipouštějí, že by finanční krize mohla ve velkém ohrozit jejich peněženku.  Podle analytiků to dokazují čísla z bank, která potvrzují neustálé nárůsty spotřebitelských úvěrů.

Jejich objemy se v meziročním vyjádření zvedly o desítky procent. Průměrná výše spotřebitelského úvěru přesahuje sto tisíc korun.

„Za první tři kvartály letošního roku jsme poskytli spotřebitelské úvěry v obejmu 2,7 miliardy korun. To představuje meziroční růst přibližně 60 procent," říká například Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank.

Obdobně reaguje i Česká spořitelna. „Od července do září letošního roku klienti sjednali téměř 76 tisíc spotřebitelských úvěrů v celkovém objemu 8,607 miliardy korun. To je o 43 procent více než ve stejném období loňského roku," uvádí se v tiskové zprávě České spořitelny.

Vánoce, rychlost i pohodlí

„Vysoký zájem o spotřebitelské úvěry v posledním roce je způsoben především tím, že se jejich  poskytování zjednodušilo a zrychlilo," vysvětluje Kristýna Havligerová z tiskového oddělení České spořitelny.

Růst poptávky v posledních měsících hlásí i skupina ČSOB. „Ve třetím kvartálu se nám daří držet srovnatelnou dynamiku růstu s předcházejícím obdobím," potvrzuje Irena Zatloukalová z tiskového oddělení ČSOB.

Enormní nárůsty během října vykazuje i GE Money Bank. "Jen za říjen evidujeme 21procentní meziroční růst v objemu spotřebitelských úvěrů," říká Markéta Dvořáčková, tisková mluvčí banky. Podle ní se na rekordních číslech podílejí i blížící Vánoce.  

Komerční banka nechce až do vyhlášení svých hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí žádná čísla ani trendy komentovat.

Zástupci bank se shodují na tom, že zájem o půjčky poroste i v dalších měsících. Česko je totiž podle nich ve spotřebitelských úvěrech ve srovnání s průměrem Evropské unie poddimenzované.

Hypotékám se tolik nedaří 

Zatímco poptávka po spotřebitelských úvěrech stále ještě roste, hypotéky již vykazují pokles. Zatímco za uplynulý rok dosáhl objem nově uzavřených hypoték pro občany asi 142 miliard korun, letos by to mělo být podle odhadu ministerstva pro místní rozvoj pouze necelých 120 miliard.

Klesající trend způsoben dvěma faktory. Jednak banky zpřísnily kritéria pro poskytování hypotečních úvěrů, jednak jsou lidé při nákupu nemovitostí zdrženlivější. Média totiž začala informovat o tom, že cena nemovitostí by mohla jít dolů, a tak zájemci o nové bydlení vyčkávají.

Čtěte také:
Lidé si na hypotékách letos půjčí o 30 miliard méně
Lidé ze přesouvají úspory do stavebního spoření


 

 

Právě se děje

Další zprávy