Tlustý odvolal ředitele celní správy

ina, sim
22. 12. 2006 16:23
Praha - Ministr financí odvolal ředitele celní správy. Pro klíčový post - celní správa smí například nasazovat odposlechy - chystá svého člověka.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vlastimil Tlustý, který ve funkci končí (Mirek Topolánek s ním v budoucí vládě nepočítá, finance mají připadnout lidovcům), oficiálně odvolal ředitele Zdeňka Richtra kvůli kauze Bena. V ní šlo o několikamiliardový únik na spotřební dani a DPH.

Kauza Bena

  • Podle policie dovezla v letech 1997-2002 skupina podnikatelů statisíce tun pohonných hmot a nezaplatila za ně daně.
    Stát tak okradla o téměř tři miliardy korun.
  • Mezi obviněnými jsou bývalý šéf sítě čerpacích stanic PAP OIL Milan Vomela a bývalý obchodní ředitel Čepra Martin Pechan. V druhé fázi podvodu se podle policie intenzivně angažoval i Radovan Krejčíř.
  • Případ Bena posléze volně přešel v kauzu Čepro. Skupina se podezření z daňového podvodu snažila zbavit tvrzením, že nezdaněné zboží nikdy neprodala a že stále leží ve skladech státního Čepra. A začala se se společností soudit.

Zdroj: Týden

"Hlavním důvodem odvolání je osobní odpovědnost pana Richtra za postup celní správy v případu firmy Bena," informovala čtk mluvčí ministerstva financí Veronika Hovorková.

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz však ministr tento krok dlouhodobě připravoval, aby mohl do ředitelského křesla dosadit někdejšího náměstka protikorupční služby Milana Šišku.

Tlustý zatím toto jméno nepotvrdil, nebere telefon.

Ředitelství cel má po nedávné změně zákona nejen možnost nahlížet do celních dokumentů, disponuje však - stejně jako policie - také odposlechovou technikou.

 

Právě se děje

Další zprávy