Čepro neprohrálo miliony za cla

Sabina Slonková, Adam Junek
19. 5. 2006 11:00
Praha - Státem ovládaná společnost Čepro nemusí platit desítky milionů korun společnosti Tukový průmysl, která se těchto peněz domáhala u soudu.
Foto: Ondřej Besperát

"Soud dnes žalobu Tukového průmyslu zamítl," potvrdil on-line deníku Aktuálně.cz mluvčí Čepra Tomáš Zikmund.

Žaloba měla kořeny v několik let starém rozhodnutí celníků, podle nichž Tukový průmysl dlužil státu na celních poplatcích tři miliardy korun. Tukový průmysl ale dluh odmítal zaplatit s argumentem, že je za něj zodpovědné Čepro. Proto se u soudu domáhal potvrzení této teorie a současně verdiktu, že Čepro má tento dluh zaplatit.

Soud ale jeho argumentaci neuznal.

Tukový průmysl původně žádal tři miliardy, na poslední chvíli svůj požadavek snížil na 75 milionů korun. Jiné soudy totiž rozhodly, že celníci dluh nesprávně vyměřili a z původně třímiliardové pohledávky vznikla jen milionová.

Přehazování odpovědnosti nevyšlo

Základ sporu je z 90. let. Čepro tehdy uzavřelo dohodu o provozování celního skladu se společností Tukový průmysl.

Princip byl jednoduchý: Čepro mělo skladovat firmám pohonné látky a také je vydávat, clo měl platit Tukový průmysl. Společnost ale neplatila, a podle celníků tak vznikl téměř třímiliardový dluh.

Tukový průmysl však odmítl nést zodpovědnost a tvrdil, že Čepro vydávalo ze skladu zboží bez jeho vědomí, a tím pádem zodpovědnost nese právě státní podnik.

Takto mělo Čepro vydat pohonné hmoty, které patřily firmě Bena. Neprošly celním řízením a vznikl dluh. Čepro se naopak bránilo, že neprovozovalo veřejný celní sklad a smlouva uzavřená mezi ním a Tukovým průmyslem se vydání zboží třetích subjektů netýkala. Navíc jeho zástupci tvrdili, že časté změny žalob nasvědčují tomu, že jsou proti čepru uměle vykonstruované.

Případ tohoto celního úniku šetří i policie, která stíhá bývalé představitele společnosti Tukový průmysl, Bena, Venturon Investment a Čepra. Na trestné činnosti směřující proti společnosti Čepro se podle policie podíleli i údajní členové gangu uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Ten je ostatně obviněn z ataku na státní podnik.

 

KREJČÍŘ CHTĚL MILIARDY Z ČEPRA
...Unikátní atak na Čepro, z jehož autorství je obviněn uprchlý miliardář Radovan Krejčíř, se spustil v listopadu roku 2004. Do státem ovládané firmy, která schraňuje mimo jiné státní hmotné rezervy, přišel exekutor a vymáhal 2,6 miliardy korun. Vyvedení peněz z čepra na poslední chvíli zabránila policie...

 

Bena uzavřela s Tukovým průmyslem, který v rámci kapacit Čepra provozuje veřejný celní sklad, smlouvu v roce 1996. Zboží, které je zde uloženo, se proclívá až při odbavení ze skladu. Do tohoto skladu začala Bena údajně ukládat nakoupené pohonné hmoty. Když zboží odebírala, měl Tukový průmysl podle policie povinnost zajistit jeho proclení, což neudělal. Podvod odhalili celníci při kontrole ropných produktů ve veřejném celním skladu.

Sporů je více

S Benou, která v 90. letech nakupovala a prodávala pohonné hmoty, jsou spojeny i další pohledávky vůči Čepru. Státní podnik čelí žalobě o vydání pohonných hmot nebo zaplacení zhruba 2,6 miliardy korun. Původním žalobcem je Venturon Investment, od kterého pohledávku později odkoupila společnost Al Batal General Trading. O částku přibližně 348 milionů se soudí firma M Port.

Pražský městský soud již rozhodl, aby Čepro tyto dvě pohledávky splatilo. Čepro se však o platebních rozkazech nedozvědělo, a hrozila mu tak exekuce majetku. V této souvislosti byli obvinění zaměstnanci Čepra, kteří přijímali zásilky.

Podnik se obrátil na Ústavní soud se žádostí o odložení vykonatelnosti rozsudku, které soud vyhověl. Zda jsou spory oprávněné, rozhodne Ústavní soud zřejmě na podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy