Tisíce Čechů se nedovolají mobilem z dovolené

Hana Vorlíčková
25. 5. 2007 11:10
Operátoři mají uzavřené smlouvy jen v některých státech

Praha - Vyrážíte s mobilem do některých zemí Jižní Ameriky? Nebo třeba na Seychely? Pak se do Česka ze svého telefonu asi nedovoláte.

Nejméně států s Vodafonem

V těchto státech totiž například Vodafone nemá roamingové partnery. Ze 194 zemí světa má tento tuzemský operátor uzavřenou smlouvu pouze ve 112 státech a na datové služby v sedmdesáti z nich. Právě Vodafone má ze třech českých operátorů v zahraničí nejméně partnerů. O2 má podepsanou smlouvu o datovém přenosu ve 172 státech a T-Mobile ve 160.

Lidé tedy sice v létě budou mít levnější hovory v rámci Evropy. Pokud ale vyrazí s českým mobilem mimo ni, budou mít v některých zemích jen němý přístroj.

ČTĚTE VÍCE:

"Smlouvy musí být výhodné pro obě strany. Pokud se ale stane, že z naší strany by byl v dané zemi nízký provoz a náklady na technické zabezpečení by pro našeho partnera byly vyšší než výnosy, pak s námi za výhodných podmínek smlouvu neuzavře. To je případ i evropského státu Andorra," říká Jakub Hrabovský, mluvčí Vodafone.

Podle něj je ale pozice firmy i díky tomu, že je součástí mezinárodní skupiny, každým dnem silnější. "Také monitorujeme reakce našich klientů. V momentě, kdy zájem o roaming v jednou konkrétním místě rostl, pak s operátory v dané zemi začínáme velmi intenzivně jednat," uvádí Hrabovský.

Pomůže místní karta

I tak je v některých státech smlouvu o roamingu složité uzavřít. "Jedná se hlavně o technické problémy při testování," vysvětluje Martin Žabka z O2. "V některých zemích hlavně v Africe, je pak někdy těžké se o smlouvě domluvit, protože někteří partneři nemluví anglicky," dodává Žabka.

Jak si ale zavolat mobilem ze zahraničí, když roamingové služby vašeho operátora v dané zemi nefungují? Nejprve je vhodné zjistit, zda to samé platí i o konkurenci. Pak je možné si ještě v Česku u ní koupit předplacenou kartu. Jsou však státy, kde smlouvu nemá ani jeden ze tří tuzemských operátorů. K nim patří například Kapverdské ostrovy.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

"Pokud se člověk v cizině do takové situace dostane, měl by si koupit tamní sim kartu," doporučuje Martina Kemrová ze společnosti T-Mobile.

Zájezdy na Kapverdy přitom ve svých katalozích nabízí řada cestovních kanceláří například Exim Tours nebo Čedok.

Do zemí, ve kterých nefungují roamingové služby všech tří tuzemských operátorů, odjíždí z Česka podle odhadu cestovních kanceláří tisíce lidí. "Jen s Čedokem odlétá na dovolenou do těchto exotických míst stovky klientů ročně," říká Tomáš Brejcha, marketingový ředitel cestovní kanceláře.

V Česku je nyní více než 12 miliónů aktivních telefonních čísel. Přibližně pět procent z nich využívá roamingu. "Roamingových služeb v exotických destinacích ale využívá jen několik málo promile," tvrdí Hrabovský.

Smlouva mezi tuzemskými operátory a jejich roamingovými partnery v zahraničí navíc klientům nezaručuje, že se v dané zemi připojí i na internet. Někteří partneři totiž přenášejí pouze hovory, SMS a někdy MMS. To se týká i některých míst v Maďarsku, nebo na Ukrajině.

 

Právě se děje

Další zprávy