Mobil roku: Skromně funkcí za pár stovek

Miroslav Čepický
26. 3. 2007 0:00

Praha - Neumí fotit, ani přehrávat hudbu. Jeho nejluxusnější funkcí jsou mluvící hodiny. Seznamte se: To je nejprodávanější mobil loňského roku.

Nejvíce Čechů totiž sáhlo po levném a jednoduchém přístroji.

Tím nejoblíbenějším byla loni Nokia 1600 za necelých 1500 korun. Vyplývá to z údajů, které Aktuálně.cz poskytla společnost GfK Praha a mobilní operátoři.

  • Ceny mobilů u operátorů klesají

Dohromady se tohoto telefonu v tuzemsku loni prodaly řádově stovky tisíc kusů. Je to proto, že stále hodně Čechů chce jen základní přístroj na volání a psaní textových zpráv. Nechtějí platit za luxus a další funkce navíc.

Za úspěchem "obyčejné" Nokie ale stojí i operátoři. Ti totiž nabízejí základní telefony i za pár korun, pokud se jim zákazník upíše k placení měsíčních faktur. "Prodejnost jednotlivých modelů velmi ovlivňuje obchodní politika operátorů . Také díky ní si lidé loni Nokii 1600 hodně kupovali," říká Robert Stránský z GfK Praha.

Operátoři dotují zhruba dvě třetiny všech mobilů, které prodají.

Na odbyt jdou i "hračky"

Přes prvenství technicky zastaralého přístroje, je Česko zemí, kde jdou dobře na odbyt i dražší a vybavenější mobily. "Svědčí o tom velký zájem o telefony Nokia 6230i a Sony Ericsson K750i, které také patří k nejprodávanějším," říká Robert Stránský.

Podle něj mezi nejoblíbenější nadstandardní funkce, které Češi u telefonů požadují, patří mp3 přehrávač, vestavěný digitální fotoaparát, slot pro paměťovou kartu a technologie pro přístup k internetu.

Nejprodávanější mobily (abecedně)

GfK Praha

T-Mobile

O2

Vodafone

Nokia 1600 BenQSiemens AF 51 Nokia 1600 Nokia 1600 Nokia 6230i Nokia 1600 Nokia 3120 Nokia 6070 SE K750i Nokia 3120 Nokia 6021 Nokia 6230i

-

Nokia 6230i Nokia 6230i SE K310i

-

SE J220i SE K750i SE K750i

Zdroj: Obch. panel GfK, operátoři

Telefony nabízejí každým rokem za stejnou cenu více. I když poslední dobou se zdokonalují spíš v kapacitě paměti a kvalitě funkcí. Nové už moc nepřidávají. "Mezi nejmarkantnější rozdíly se řadí vyšší rozlišení fotoaparátu či kvalitnější displeje," popisuje posun mezi loňskem a rokem 2005 mluvčí Vodafonu Jakub Hrabovský.

Průměrná plná cena mobilních telefonů se u jednotlivých operátorů liší. U všech tří se v souhrnu pohybuje pod hraničí čtyř tisíc korun.

S rostoucí cenou rychle ubývá lidí, kteří jsou ochotni ji zaplatit. "Desetina zákazníků si pořizuje přístroje v cenové kategorii nad šest tisíc korun," říká mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Prodá se i mobil za 29 tisíc

Zcela nejvybavenějších novinek, které se funkčně vyrovnají i některým počítačům, se prodá jen malý zlomek z více než dvou milionů telefonů, jež za rok zmizí z pultů. To platí i o nejluxusněji provedených kouscích. "Nejdražším mobilem v nabídce byla loni Nokia 8800 Scirocco za cenu 28 995 (nedotovaná), kterých se prodalo zhruba 200 kusů měsíčně, " říká mluvčí Telefónica O2 Martin Žabka.  

Přestože letos už připadá na jednoho Čecha v průměru 1,2 SIM karty, počet lidí s mobilním telefonem každý rok stoupá. Ne za každou kartou je ale člověk s mobilním telefonem. Některé si od operátorů kupují firmy a používají je například na monitorování pohybu svých služebních aut.

Počet SIM karet a mobilních telefonů se bude zvyšovat i letos. V zemi jsou stále lidé, kteří žádný mobilní telefon nevlastní. Nejvíce jich je mezi staršími lidmi.

 

Právě se děje

Další zprávy