Čtvrtý mobilní operátor, U:fon, začne lákat zákazníky

Red eko, čtk
14. 5. 2007 10:40
Dnes spustil svou síť a začne s internetem
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Dnes zahájil provoz své sítě čtrvtý český mobilní operátor U:fon společnosti MobilKom. Brzy začne lákat nové zákazníky. A to především nízkými cenami.

Mobilní připojení k internetu bude nabízet už od 237 korun měsíčně. Tím splnil, co slíbil před nedávnem.

U:fon dnes také potvrdil, že ve volání konkurenci stávající trojce zavedných operátorů zatím nevytvoří.

Pro speciální telefony

Ani nemůže, protože své služby poksytuje na jiné síti ve standardu CDMA. Ten nyní využívá jen firma Telefónica O2 pro vysokorychlostní bezdrátové připojení k internetu, pro hlasové služby tedy nikdo. Investiční skupina Penta, která operátora spouští, se rozhodla pro technologii CDMA kvůli licenci, ekonomice celého projektu a rychlosti výstavby sítě. Trojice současných českých operátorů poskytuje hlasové služby ve standardu GSM. 

CDMA je atypická frekvence, a tak si MobilKom bude muset koncová zařízení nechat vyrábět na zakázku. Běžné mobilní telefony, které lidé nyní používají, v síti U:fonu nefungují.

V současné době mohou služby čtvrtého operátora využívat pouze část Pražanů a obyvatelé některých lokalit v Pardubickém a Hradeckém kraji. V polovině roku, kdy firma plánuje plný provoz, bude signálem pokrývat polovinu populace a na konci roku by se pokrytí mělo přiblížit 90 procentům. Investice se pohybují v řádu miliard korun.

V první fázi nabízí U:fon zákazníkům pouze internet a pevnou linku. Zájemci mohou zvolit oba tarify samostatně nebo lze využít integrovaný tarif. Pevnou linku nabízí U:fon za cenu 296 korun měsíčně, klienti mají neomezené volání v rámci vlastní sítě. Kombinace pevné linky s internetem přijde na paušál 403 korun měsíčně.

Začátkem září chce firma ve své datové síti CDMA nabízet i služby celoplošných digitálních vysílaček. Mobilní služby slibuje čtvrtý operátor spustit až v průběhu příštího roku.

Prodej začne přes internet

Své produkty bude MobilKom nabízet v internetovém obchodě, prostřednictvím infolinky a postupně i v síti smluvních obchodů. "V současnosti máme nasmlouváno zhruba 60 partnerů, do konce roku by jich mělo být okolo 100," uvedl obchodní a  marketingový ředitel Marek Sláčík.

Celkem v ČR připadá na 100 lidí 120 mobilních čísel. Penta je vlastníkem MobilKomu od jara loňského roku. MobilKom vznikl v březnu 1993 a od roku 2005 má licenci pro provozování technologie CDMA.

 

 

Právě se děje

Další zprávy