Teplárna nás okrádá, tvrdí zákazníci. Firma žádá audit

Martina Machová
7. 8. 2008 10:09
Firma ustoupila, souhlasí s forenzním auditem
Cena tepla v Liberci patří k nejvyšším v Česku. Audit má zjistit, zda je za tím trh, nebo machinace s palivy
Cena tepla v Liberci patří k nejvyšším v Česku. Audit má zjistit, zda je za tím trh, nebo machinace s palivy | Foto: Martina Machová

Liberec - Podvádí teplárna v Liberci své zákazníky nebo třeba berní úřady? Spekulace o nelegálně předraženém teple v Liberci by teď měli prošetřit renomovaní auditoři ze zahraničí.

A ne ledajací. Do hry může vstoupit jedna ze čtyř špičkových světových firem.

Teplárenská společnost, která má monopol v Liberci a Jablonci nad Nisou, totiž ustoupila tlaku odběratelů. Ti hrozí, že si najdou jiné zdroje vytápění, pokud firma neprokáže, jakou cenu tepla jim vlastně účtuje.

Podezírají totiž teplárny, že zneužívají svého postavení v regionu, uměle předražují nákup paliv a účtují ceny neúměrné nákladům. Kritici proto žádají takzvaný forenzní audit.

Do Liberce by tak mohli dorazit odborníci z Deloitte Touche Tohmatsu, Pricewaterhouse Coopers nebo KPMG. Čtvrté známé jméno, Ernst & Young, z výběru vypadlo. Firma zpracovává pro majoritního vlastníka teplárny, společnost MVV Energie CZ, běžný audit a mohla by se tak ocitnout ve střetu zájmů.

Auditora vyberou akcionáři i zákazníci

Kdo z takzvané "velké čtyřky" by měl jméno liberecké teplárny očistit, rozhodne pětičlenná komise složená z akcionářů, nespokojených zákazníků a dalšího největšího odběratele v regionu.

"Účelem forenzního auditu je uklidnit situaci a nespokojeným odběratelům chceme dát najevo, že jsme jim schopni za určitých podmínek vyjít vstříc," uvedl člen představenstva Teplárny Liberec Tomáš Balcar.

Čtěte více: Ceny tepla bude hlídat ministerstvo financí

Na severu Čech v současné době vede boj o cenu tepla hned několik sdružení. Vedle anonymní iniciativy Čistě v ruce, která útočila na libereckou a jabloneckou teplárnu plakáty, upozorňovaly na vysokou cenu i největší bytová družstva a majitelé bytů.

Forenzní audit
Autor fotografie: Martina Machová

Forenzní audit

  • zvláštní typ auditu zaměřený proti hospodářské kriminalitě
  • dokáže najít zmizelé finanční obnosy, určit individuálních viníků a stanovit preventivní opatření, aby k podvodům nedocházelo
  • vede k nalezení a znovuzískání majetku, který byl zpronevěřen, a to i na mezinárodní úrovni
  • zkoumá původ finančních aktivit, obchodních kontaktů apodobně u jednotlivých osob 
  • forenzní služby dnes nabízejí především externí auditorské firmy

Ti vystupují pod jménem Teplo za 399,9! a forenzní audit byl právě jejich požadavkem.

Chtějí, aby byly vyvráceny veškeré spekulace, které se kolem severočeských tepláren kupí. A forenzní audit by měl poměry v Liberci objasnit.

Na rozdíl od běžných auditů je totiž zaměřený proti hospodářské kriminalitě. Je schopný odhalit účetní podvody, zpronevěry a obdobné protiprávní stavy a jednání.

Machinace s palivy?

Nejzávažnějším obviněním je, že kvůli nedostatečné kontrole ze strany státu, dochází k nelegálním machinacím s cenami paliv. Ty by úřady regulující ceny centrálního tepla nemohly za současných podmínek odhalit.

Podle kritiků teplárny totiž existují řetězce firem spřátelených s teplárnou, potažmo s jejím majoritním vlastníkem, společností MVV Energie CZ, které neustálým překupováním surovin navyšují jejich cenu. Nestandardní praktiky v teplárenství připouští i kontrolní výbor poslanecké sněmovny.

Podobná nařčení však MVV Energie CZ odmítá a argumentuje tím, že dodavatel vzešel z výběrového řízení tak, aby byla cena co nejnižší.

Čtěte více: V kontrole ceny tepla je mezera, poslanci chtějí změnu

Forenzní audit by měl v případě Teplárny Liberce najít odpovědi na otázky, zda lze hovořit o nedostatcích v rámci výběrových řízení, účetnictví, financování, provozní a investiční činnosti, ale i mimo ně, které by neúměrně navyšovaly cenu tepla v regionu.

Proti cenám tepla útočily v Liberci i sousedním Jablonci plakáty. Nikdo se k jejich autorství ale nepřihlásil
Proti cenám tepla útočily v Liberci i sousedním Jablonci plakáty. Nikdo se k jejich autorství ale nepřihlásil | Foto: Martina Machová

Dále by měl určit, zda současná cena tepla souhlasí s oprávněnými náklady a požadavkem přiměřeného zisku. Pokud by audit pochybení prokázal, je ochotna zjednat nápravu. V opačném případě by museli nespokojení odběratelé současnou cenu respektovat.

Stáhněte svá obvinění

Výměnou za svou vstřícnost chce, aby sdružení Teplo za 399,9! stáhlo veškeré stížnosti a trestní oznámení, která na teplárnu v poslední době podalo a nezveřejňovalo dílčí poznatky auditorů.

K veřejnosti by se tak měl dostat pouze výstup v podobě odpovědi auditora na předem zformulovanou otázku.

Sdružení Teplo za 399,9! ale se všemi podmínkami nesouhlasí a chce o nich ještě jednat. "Zdá se nám, že formulace otázek již předjímá závěr auditu a nelíbí se nám ani podmínka, že se předem zavazujeme, že přistoupíme na cenu, která z auditu vyjde," vypočítal jeden ze zástupců nespokojených odběratelů, Petr Maryško.

Čtěte více: Monopol teplárny končí. Na cenu teď tlačí zákazníci

Nelíbí se jim ani poměr hlasů výběrové komise. "Je to vlastně čtyři ku jedné, chtěli bychom větší vyrovnanost," konstatoval.

Konečné rozhodnutí, kdy a za jakých podmínek forenzní audit v liberecké teplárně proběhne, leží na akcionářích. Představenstvo společnosti by se mělo sejít příští týden. Majoritní akcionář, společnost MVV Energie CZ, již nyní vzkázala, že proti auditu rozhodně nebude.

 

Právě se děje

Další zprávy