Stroje za 1,4 miliardy půjdou do Ruska

ČTK
24. 5. 2006 17:30
Praha - Česká společnost Alta se dohodla s ruským strojírenských závodem Uralvagonzavod na obchodu za 50 milionů eur, tedy asi 1,4 miliardy korun.

Celkem je společný projekt rozpočítán na tři roky a 300 milionů eur, řekl dnes ČTK obchodní ředitel firmy Alta Martin Belza.

Společnost Uralvagonzavod se zabývá především výrobou vagonů a Alta a její subdodavatelé mají modernizovat její zařízení. Dodány tedy budou například obráběcí stroje, technologie a další zařízení.

"Také tam dodáváme speciální linky na výrobu os a poloos vagonů, což jsou výrobky, které se nedají dělat na standardních strojích," poznamenal Belza. Součástí kontraktu je i dodávka lakovací linky, jedné z největších na světě.

Smlouvy mezi Uralvagonzavodem a Altou byly domlouvány už při jarní návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v České republice, nyní jsou postupně konkretizovány a podepisovány. 

Česká Alta je jednou ze tří desítek společností, které se nyní prezentují na moskevském metalurgickém veletrhu Metalloobrabotka 2006. Podle zástupců Svazu výrobců a dodavatelů strojírenské techniky (SST) se českým strojírenským firmám v posledních letech daří upevňovat pozici v Rusku a v zemích bývalého Sovětského svazu. Objem exportu obráběcí techniky z Česka do Ruska stoupl v loňském roce o 50 procent a činil 900 milionů korun.

Češi se v metalurgii věnují především výrobě obráběcích strojů, technologií pro soustružení a vrtání nebo strojů pro broušení. V těchto odvětvích je podle názoru odborníků největší perspektiva, protože je kupují zejména firmy v automobilovém a leteckém průmyslu. Podle ředitele moskevské pobočky CzechTrade Jiřího Mašaty jsou v těchto oborech aktivní i Rusové.

"Do budoucna budou padat velké investice do leteckého průmyslu. Češi mají šanci, už dnes přece dodávají tyto komponenty na západ," řekl ČTK.

 

Právě se děje

Další zprávy