Škoda Plzeň: Chceme stavět v Bulharsku

ČTK, eko
1. 2. 2006 11:23
Sofia - Jadernou elektrárnu stejného typu, jako je Temelín, chce stavět skupina českých firem Škoda Alliance v Bulharsku.

Skupina českých firem Škoda Alliance, vedená plzeňskou společností Škoda JS, dnes odpoledne podá konečnou nabídku na dostavění jaderné elektrárny v bulharském Belene. Kontrakt je v hodnotě 3,5 miliardy eur (přes 99 miliard korun), sdělila dnes skupina.

"Nabídka konsorcia je založena na konceptu Jaderné elektrárny Temelín v České republice - poslední jaderné elektrárny postavené v Evropě v souladu se všemi bezpečnostními požadavky EU," uvedla česká aliance podle agentury Reuters.

Škoda JS již v minulosti pro elektrárnu v Belene vyráběla. V roce 1990 sem dodala jeden reaktor. Elektrárna v Belene má být dokončena výstavbou dvou tisícimegawattových bloků. První blok by měl být uveden do provozu v letech 2010 až 2011, druhý do roku 2016.

Generálního dodavatele dostavby bude vybírat hlavní bulharská elektrárenská společnost NETC. Ministr energetiky Rumen Ovčarov řekl, že NETC prostuduje nabídky a poté bude přímo jednat s uchazeči.

Bližší informace o detailech kontraktu sdělí vedení společnosti zítra po návratu z Bulharska.

 

Právě se děje

Další zprávy