V Jižní Americe pečou české stroje

Petr Havel
14. 1. 2006 0:00
Praha - Kde mají čeští pekaři šanci? V Latinské Americe. Už nyní české stroje pracují například v Brazílii.

"V Jižní Americe je velký zájem zejména o české nové i repasované stroje na výrobu a balení cukrovinek, cukroví a surovin pro výrobu cukrovinek a o dlouhodobou spolupráci s tuzemskými podniky jak v oblasti investic, tak i joint-venture," zdůrazňuje Jorge Sánchéz Espinoza, ředitele společnosti Coopeco Praha.

Tato společnost je českou kanceláří evropského programu AL - Invest 3. Cílem tohoto programu je zprostředkování spolupráce mezi latinskoamerickými a evropskými, tedy i českými, podniky. Podle Sánchéze je nejbližší velkou šancí pro malé a střední firmy z oboru cukrářství a cukrovinek dvoudenní setkání "cukrářů" v Kolíně nad Rýnem na přelomu ledna a února.

Jihoamerickou oblast, pokud se týká pekárenských strojů, považuje za perspektivní i generální sekretář Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislav Musil. "Naše zařízení, například v Brazílii, již v této oblasti pracují," potvrdil obchodní možnosti.

Složitější by ale podle jeho slov byl export pekárenských výrobků, vzhledem k jejich nedlouhé trvanlivosti. Vyvážet by mohly české firmy patrně především čajové pečivo, to má trvanlivost až 90 dní, různé sušenky, případně takzvané křehké chleby (na bázi známého Knäcke Brot). "Další možností jsou zamražené výrobky, ty jsou však náročnější na přepravní podmínky," upozorňuje Musil.

Autor je spolupracovník redakce

 

Právě se děje

Další zprávy