Státní lesy začnou těžit víc dřeva

Petr Havel
10. 6. 2006 0:00
Praha - Zvýšení těžby zhruba o pětinu má uklidnit napětí mezi státním podnikem Lesy ČR a jeho smluvními partnery.
Hodnota hub každoročně na území ČR nasbíraných dosahuje podle odhadů mykologické společnosti v dobrých letech až k hranici 400 milionů korun ročně.
Hodnota hub každoročně na území ČR nasbíraných dosahuje podle odhadů mykologické společnosti v dobrých letech až k hranici 400 milionů korun ročně. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

O úmyslu těžit víc dřeva deník Aktuálně.cz informoval nový generální ředitel podniku František Koníček, kterého jmenoval tento týden do funkce ministr zemědělství Jan Mládek.

Chceme dorovnat poptávku

Podle Koníčka je základní prioritou stabilizace podnikatelského prostředí v lesním hospodářství, přičemž cílem je dosažení stavu, kdy nejdříve od 1. července příštího roku a nejpozději od 1. 1. 2008 budou veškeré smlouvy s partnery Lesů ČR uzavřeny podle zákona o zadávání veřejných zakázek, s dobou platnosti na deset let.

Dosavadní ostrý souboj lesnických podniků o zakázky státních lesů by přitom mohlo podle jeho názoru otupit také "přiměřené navýšení těžeb dřeva".

Na tuzemském trhu je totiž podle Koníčka převis zpracovatelských kapacit na dřevo ve výši 1,5 až dva miliony kubíků ročně, což u řady podniků zvyšuje obavy o budoucnost v případě, že na zakázky Lesů nedosáhnou.

Foto: Aktuálně.cz

"Chtěli bychom vyrovnat nabídku s poptávkou. Jinak se buď budou muset některé zpracovatelské kapacity zavírat, nebo se bude muset poptávka krýt dovozem," tvrdí Koníček.

V současné době těží Lesy zhruba sedm milionů kubíků dřeva ročně, díky sněhovým a jiným kalamitám ale předpokládají již v letošním roce nárůst na 8,5 milionu kubíků.

Lesy to neohrozí

Možné navýšení těžeb by přitom nemělo mít negativní dopad na rozsah lesních porostů v ČR. Oficiální statistiky dokonce prokazují, že dřeva obecně ve všech lesích v ČR naopak dlouhodobě přibývá.

V současné době činí podle Koníčka průměrný roční přirozený přírůstek 7,8 kubíků na hektar lesa v ČR, těží se ale jen 5,6 kubíku.

To potvrzuje i ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Jaromír Vašíček. Ještě nedávno se zásoby dřeva v lesích v ČR podle jeho slov odhadovaly na 650 milionů kubíků.

"V letech 2004 až 2006 ale prováděl náš ústav podrobnou inventarizaci zásob dřeva na 14 560 referenčních plochách po celém území ČR, ze které vyplynulo, že zásoba dřeva v ČR je zhruba 930 milionů kubíků," konstatoval Vašíček.

Ne všechny porosty jsou přitom podle jeho slov využitelné k těžbě. Jde například o porosty v chráněných krajinných oblastech nebo nevyužitelné dřevo v porostech poškozených chorobami a částečně shnilými.

Z uvedené celorepublikové zásoby dřeva připadá přitom na státní lesy asi polovina. "Přestože je tedy část inventarizovaných zásob netěžitelná, umožňují nám získané údaje větší optimismus v plánovaných těžebních výhledech," říká Vašíček.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy