Kauza Lesů spěje ke kompromisu

Petr Havel
26. 4. 2006 16:30
Praha Kompromisem by měla skončit kauza okolo zakázek pro státní podnik Lesy České republiky.
Foto: Aktuálně.cz

Od 1. listopadu příštího roku by tak měly být všechny firmy zajišťující zakázky Lesy ČR vybrány podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Uvedl to dnes po jednání se zástupci Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře ministr zemědělství Jan Mládek.

Zároveň by měly podle jeho návrhu k 30. září 2007 skončit smlouvy podnikům, které zakázky získaly ve výběrových řízeních v průběhu loňského roku, ne však podle uvedeného zákona. Lesy ČR tak v nejbližší době vypíší výběrová řízení na zakázky na celém území státního podniku.

"Je zapotřebí, aby tento proces začal co nejdříve, protože výběrová řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek trvají při možnostech odvolání nejméně rok.
Myslím si, že toto je nejméně špatné řešení, je to kompromis, který by umožnil vyřešit současnou složitou situaci v Lesích ČR s minimálními náklady a riziky," konstatoval Mládek.

Podle Miloše Baláka, ředitele společnosti České lesy, která je členem Sdružení podnikatelů, bylo dnešní jednání velmi korektní, sdružení ale považuje ukončení smluv k 30. září 2007 za příliš krátkou dobu.

"Společnosti, které uspěly při zadávání loňských zakázek, investovaly kvůli tomu nemalé prostředky a v případě, že by se zúčastnily nových výběrových řízení a neuspěly v nich, měly by velké problémy. Navíc smlouvy uzavřené s Lesy ČR v řadě případů zmíněné investice garantují bankám," říká další se zástupců sdružení, Rostislav Staněk ze společnosti CiMS.

Rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, který 13. dubna letošního roku definitivně potvrdil povinnost státního podniku vypisovat výběrová řízení podle zákona o veřejných zakázkách a tedy nutnost ukončit stávající smlouvy členů sdružení, nebylo podle zástupců podnikatelů správné.

A to i přesto, že úřad zároveň neuložil zákaz plnění loni uzavřených smluv, neboť "nechtěl nadměrně zasahovat do smluvních vztahů".

"Máme argumenty pro to, aby své rozhodnutí změnil v náš prospěch," věří Balák.

Zástupci Sdružení již dříve uvedli, že pokud by byly loňské smlouvy náhle vypovězeny, hrozily by jeho členům škody v řádech miliard korun. Lesům ČR, potažmo státu, by pak hrozily žaloby o náhradu vzniklých škod a na neschopnost Česka ochránit zahraniční investice.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy