Kauza Lesy: Unie neměla úplné informace

Petr Havel
19. 4. 2006 18:50
Brusel - Česko vůbec neinformovalo Evropskou komisi o škodách, které způsobí náhlé vypovězení smluv státního podniku Lesy České republiky.
Foto: Aktuálně.cz

Evropská komise zahájila s Českou republikou řízení pro porušení práva EU v případě tendrů na tyto zakázky. Neproběhly totiž podle zákona o veřejných zakázkách. O případu již rozhodl antimonopolní úřad, rozhodnutí komise závisí také na aktivitě českých úřadů.

Loni úspěšným podnikatelům jde o hodně, pokud by byly jejich smlouvy náhle zrušeny, budou nejvíce poškozeni.

Jednání plné překvapení

Nedostatečná informovanost komise se ukázala na dnešním neoficiálním jednání právních zástupců Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře se zástupcem Evropské komise Petrem Wagnerem v Bruselu.

"Celá řada argumentů, které jsme dnes zástupci komise sdělili, byla pro něj nová," konstatoval Martin Nedelka z právní kanceláře Gleiss Lutz, hájící zájmy sdružení podnikatelů.

Podle jeho názoru je Brusel připraven ke kompromisnímu řešení, například aby loni uzavřené smlouvy se státními lesy byly ještě nějakou dobu v platnosti. "My ale nejsme účastníci řízení, s iniciativou musí podle komise přijít sama Česká republika," podotkl Nedelka.
 
Kompromisní řešení by přivítal i Rostislav Staněk, předseda představenstva společnosti CiMS, která je jedním z osmnácti členů sdružení podnikatelů úspěšných v loni vyhlášených výběrových řízeních.

"Nezpochybňujeme povinnost Lesů ČR vyhlašovat výběrová řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek, my jsme ale uzavřeli smlouvy za situace, kdy oficiálním stanoviskem bylo, že Lesy zadavatelem podle uvedeného zákona nejsou. To ale není naše vina," zdůrazňuje Staněk.

Antimonopolní úřad už má jasno

V případě, že by byly loňské smlouvy náhle vypovězeny, hrozily by prý členům sdružení škody v řádech miliard korun. Lesům, potažmo státu, by pak hrozily žaloby o náhradu vzniklých škod a na neschopnost Česka ochránit zahraniční investice.

Podle posledního rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže z 13. dubna musí Lesy ČR postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Což loni uzavřené smlouvy nejsou.

Zákaz plnění uzavřených smluv ale antimonopolní úřad neuložil, neboť "nechtěl nadměrně zasahovat do smluvních vztahů a je si vědom toho, že Lesy ČR musí po omezenou dobu v nezbytně nutném rozsahu mít zajištěny dodávky dřeva pro své odběratele, než vstoupí v platnost nové smlouvy".

To se blíží kompromisnímu řešení přijatelnému pro Brusel. Podle právníků hájících sdružení ale nebylo ani takové řešení nutné. V praxi by stačilo, aby se zákonem o zadávání veřejných zakázek řídily Lesy ČR až při uzavírání nových smluv poté, co nabude účinnosti novela zákona o veřejných zakázkách.

Stát by se tak mělo 1. července letošního roku, a zákon by tak byl definitivně harmonizován se zákony EU. Současné znění bylo totiž podle Nedelky do našich zákonů transformováno chybně. Takže skutečná vina za problémy s legitimitou smluv s Lesy ČR není ani na antimonopolním úřadu, ani na Lesích ČR, ani na příslušných smluvních partnerech státních lesů, ale na zákonodárcích.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy