Státní lesy musí změnit zakázky

Tomáš Fránek
14. 4. 2006 10:48
Brno - Státní podnik Lesy České republiky musí při vyhlašování tendrů postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek.
Kácení lesa - ilustrační foto
Kácení lesa - ilustrační foto | Foto: čtk

Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Smlouvy, které Lesy ČR už uzavřely ale ponechal v platnosti. Česku tak nebudou hrozit žaloby firem, které už pro státní lesy pracují."Smlouvy byly uzavřeny v dobré víře," uvedl předseda úřadu Martin Pecina.

Smlouvy má ale firma změnit, jak nejdříve to bude možné. "Okamžité a jednorázové ukončení realizace smluv, na jejichž základě Lesy ČR dodávají dřevo pro své smluvní partnery, by mohlo mít  negativní vliv na hospodaření státního podniku," uvedl Pecina.

Antimonopolní úřad už o zakázkách Lesů ČR rozhodoval dvakrát. Poprvé se Lesy ČR právě po konzultaci s úřadem neřídily zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Letos v únoru úřad rozhodl, že musí postupovat podle zákona o veřejných zakázkách, firma se ale odvolala.

Firmy, které nyní mají s Lesy ČR smlouvu, se obávaly miliardových ztrát, pokud by úřad smlouvy zrušil. "Lesnickým firmám, které smluvně pracují pro Lesy ČR, hrozí ztráty a propouštění," tvrdil místopředseda představenstva Lesní společnosti Plasy Rostislav Staněk, který zastupuje Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře.

Ve hře miliardy

Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství má 18 členů, firmy zaměstnávají 5400 lidí a jejich roční tržby přesahují čtyři miliardy korun.

Škody, které by vznikly ukončením platných smluv, chtěly firmy vymáhat na státu, nevylučily ani arbitrážní řízení. Stát je totiž podle právníků sdružení viníkem nynější nejisté situace.

Špatně totiž do českého právního řádu špatně zavedl a vykládal zákon o veřejných zakázkách. "Tím uvrhnul i Lesy ČR i antimonopolní úřad do právní nejistoty, jak mají konat. Obě tyto instituce nyní postupují tak, že přitom poškozují všechny účastníky soutěží," řekl právník sdružení Jan Petřík.

ÚOHS
ÚOHS | Foto: Aktuálně.cz

Lesy ČR se dosud zákonem o zadávání veřejných zakázek neřídily. Kritice za neprůhlednost tendrů čelil podnik od konce roku 2004. Jen loni přidělily LČR, kterým patří asi polovina lesů v zemi, práce za několik miliard korun.

Šetří také komise

Antimonopolní úřad se případem zabýval kvůli podnětu jednoho z neúspěšných zájemců o zakázku, firmy CE WOOD. Společnost při loňském výběrovém řízení v prvním kole neuspěla, následného druhého se nezúčastnila.

Výběrovými řízeními se zabývala na základě stížnosti CE WOOD také Evropská komise. Komise si od české strany vyžádala odpověď na otázky týkající se těchto řízení.

Pokud nebude odpovědi považovat za uspokojivé, přejde procedura pro porušení práva do druhého stádia. Vyvrcholit může žalobou k Evropskému soudnímu dvoru.

Vláda už schválila odpověď, podle které budou do budoucna Lesy ČR do budoucna vybírat dodavatele prací podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

 

Právě se děje

Další zprávy